Svijet

Australija ne uvodi nove sankcije Rusiji

Australija ne uvodi nove sankcije Rusiji
Australija ne uvodi nove sankcije Rusiji

KANBERA- Australijski premijer Toni Abot izjavio je danas da ne razmatra uvođenje novih sankcija protiv Rusije dok se njegova vlada bavi izvlačenjem australijskih žrtava iz olupine malezijskog aviona na istoku Ukrajine.

Abot je rekao da je nekoliko puta razgovarao telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u posljednje dvije sedmice.

On je rekao da je Putin bio uključen u međunarodne napore da se izvuku tijela 298 ljudi, koji su poginuli kada je malezijski putnički avion oboren na teritoriji pod kontrolom pororuskih snaga, prenio je AP.

Abot je rekao da ne razmatra mogućnost da Australija prati primjer SAD i EU, koje su pojačale sankcije protiv Moskve da bi primorale Putina da prekine podršku proruskim snagama na istoku Ukrajine.

"Mi smo već uveli neke sankcije protiv Rusije. Ne kažem da u budućnosti nećemo ići dalje, ali u ovom trenutku nismo fokusirani na sankcije, nego na to kako da vratimo mrtve što prije i što humanije", rekao je australijski premijer.

Australija je izgubila 28 državljana u padu aviona "Malezija erlajnsa" 17. jula i bila je sponzor rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, kojom se od separatista traži da omoguće izvlačenje tijela i dozvole stranim istražiocima da dođu na mjesto pada. Ovu rezoluciju podržala je i Rusija. /kraj/ml

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije