Svijet

Australijski državljani prebačeni na Javu radi pogubljenja

Australijski državljani prebačeni na Javu radi pogubljenja
Australijski državljani prebačeni na Javu radi pogubljenja

DŽAKARTA - Dvojica državljana Australije, osuđena u Indoneziji na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge, prebačena su na ostrvo Java gdje će biti pogubljeni uprkos velikim diplomatskim naporima da oni budu pošteđeni.

Premijer Australije Toni Abot rekao je da je Australija revoltirana onim što slijedi.

Endrju Čen i Mjuran Sukumara, vođe grupe koja se bavi trgovinom drogom, probuđeni su u ranim jutarnjim satima i dato im je samo nekoliko minuta da se spreme, poslije čega su napustili zatvor na Baliju, rekao je zvaničnik lokalnog ministarstva pravde Nojman Putra Suria.

On je rekao da su se Australijanci, koji su 2006. osuđeni na smrt zbog pokušaja da prokrijumčare heroin iz Indonezije, zahvalili prije odlaska i da su ima potom stavljene lisice.

Više od 200 policajaca i vojnika kao i vodeni top, nalazili su se ispred zatvora u Baliju, dok su osuđenici, u ranim tridesetim, odvezeni kroz gužvu koju su napravili brojni novinari.

Zvaničnici još nisu objavili tačan datum njihovog pogubljenja, ali njihov premještaj ukazuje da će se to uskoro dogoditi.

Pored dvojice Australijanaca, ima još nekoliko osuđenika zbog droge uključujući strance iz Francuske, Brazila, Filipina, Gane i Nigerije, kojima je odbijena molba za pomilovanje i koji čekaju da uskoro budu pogubljeni.

Indonezija je u januaru pogubila šestoro ljudi, uključujući i petoro stranaca, što je izazvalo diplomatsku buru pošto su Brazil i Holandija, čiji su državljani bili pogubljeni, povukli svoje ambasadore iz Indonezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije