Svijet

Austrija: Hofer sve popularniji, Van der Belen pada

Austrija: Hofer sve popularniji, Van der Belen pada
Austrija: Hofer sve popularniji, Van der Belen pada

BEČ - Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) na predstojećim predsjedničkim izborima Norbert Hofer, prema istraživanjima koja danas objavljuju bečki "Esterajh", sve je popularniji i mogao bi da osvoji 53 odsto glasova, dok bi njegov protivnik Aleksander van der Belen mogao da računa na 49 odsto podrške birača.

Van der Belen je, u drugom krugu glasanja, koji je poništen zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova, pobijedio tijesno sa 51 prema 49.

Istraživanje bečkog dnevnika pokazuje da bi Hofer u ovom trenutku mogao da osvoji 53 odsto glasova, a Van der Belen 47 procenata.

Prije dvije nedelje razlika je bila manja, i Hofer je vodio sa manjom prednošću od svega dva do tri odsto.

Hofer prije svega dobija povjerenje biračkog tijela stavovima vezano za aktuelna pitanja kao što je spor sa Turskom, izbeglička kriza i teroristički napadi.

Istraživanje pokazuje i da oko 17 odsto glasača namjerava da na predstojećim izborima, koji su zakazani za 2. oktobar, drugačije glasaju nego krajem maja.

Tako je pet odsto najavilo da će zasigurno glasati drugačije, a dodatnih 12 odsto je ukazalo da može zamisliti da će zaokružiti drugog kandidata.

Prije svega o primeni u izbornom ponašanju razmišljaju simpatizeri Narodne partije (OVP), od kojih čak 26 odsto najavljuje da će ovaj put glasati za drugog kandidata.

Uzimajući u obzir da je mnogo pristalica OVP na prošlim izborima glasalo za Van der Belena ova promjena stava mogla bi ga ovaj put koštati pobjede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije