Svijet

Austrijanci za ujedinjenje sa Južnim Tirolom

Austrijanci za ujedinjenje sa Južnim Tirolom
Austrijanci za ujedinjenje sa Južnim Tirolom

Najnovije istraživanje sprovedeno u Austriji pokazalo je da je čak 89 odsto Austrijanaca za to da se održi referendum o nezavisnosti Južnog Tirola, a veliki procenat je za to da se ova italijanska regija pridruži Austriji.

Južni Tirol je italijanska regija gdje većina stanovništva govori njemački. I ovaj region osjeća posljedice ekonomske krize koja prevladava u cijeloj Italiji. Čak i mnogi poslanici ovog regiona su za to da se regija ujedini s Austrijom ili da se stvori nova, nezavisna država.

Istraživanje, koje je sproveo institut "Spektra" iz Linca, pokazalo je da je čak 89 odsto Austrijanaca za to da Južni Tirol jednog dana postane sastavni dio Austrije.

Od 1.000 anketiranih ljudi, 83 odsto je izjavilo da su za to da stanovnici Južnog Tirola imaju dvojno, austrijsko-italijansko državljanstvo.

Ovo istraživanje je naručio "Heimatbund", udruženje južnotirolskih aktivista koji favorizuju stvaranje nove države tako što bi se ujedinili sa austrijskim Tirolom.

Već vijekovima u ovom regionu se govori njemački jezik i njeguje njemačka kultura. Južni Tirol je pripojen Italiji nakon Prvog svjetskog rata kao nagrada Austrougara zato što je Italija bila na pobjedničkoj strani.

Italijanski, fašistički lider Musolini je kasnije želio da u potpunosti italijanizuje ovaj prostor tako što je Južni Tirol naselio Italijanima, zabranio njemački jezik, a državni službenici su morali da promijene imena ako su željeli da ostanu u službi.

Međutim, početkom 1960. godine nezadovoljstvo stanovnika koji su govorili njemački je eruptiralo, i čak je UN morao da interveniše kako bi smirili strasti.

Rješenje je doneseno 1972. godine i prema tom sporazumu ovom regionu je data šira autonomija, koja je opstala i do danas. Ova regija ima autonomiju da sami pišu svoje zakone vezane za određene oblasti života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije