Svijet

Autonomija i amnestija, koraci prema izlasku iz krize u Ukrajini

Autonomija i amnestija, koraci prema izlasku iz krize u Ukrajini
Autonomija i amnestija, koraci prema izlasku iz krize u Ukrajini

BRISEL - Evropska unija je ocijenila u srijedu da zakoni koji daju više autonomije separatističkom istoku i amnestija pobunjenika u Ukrajini "predstavljaju važne korake u traženju trajnog političkog rješenja" krize.

Usvajanjem u utorak od strane ukrajinskog parlamenta ovih koncesija separatistima, "Ukrajina je ispunila obaveze preuzete sporazumom u Minsku" izjavila je na konferenciji za novinare Maja Kocijančič, portparol diplomatske službe EU-a.

Dva zakona, "predstavljaju važne korake u traženju trajnog političkog rješenja", dodala je ona.

Diplomatska služba EU-a je zatim insistirala na tome da precizira da očekuje "za uzvrat od Rusije i separatista" ispunjenje njihovog dijela primjenjujući dispozicije predviđene sporazumom iz Minska. Radi se "posebno o povlačenju iz Ukrajine nelegalnih naoružanih grupa, vojne opreme, boraca i plaćenika, i uspostavljanju održive kontrole rusko-ukrajinske granice", prema saopštenju.

Prvi od dva nova ukrajinska zakona daju "poseban status" pobunjeničkim regijama Donjeck i Lugansk s izborima 7. decembra, drugi amnestiju pod uslovima boraca.

Kontroverzne u Ukrajini za povlačenje koje je obilježila prema pobunjenicima i Moskvi, ove dispozicije su od ključnog značaja protokola sporazuma potpisanog 5. septembra u Minsku između Kijeva i proruskih pobunjenika.

Cilj ovog sporazuma je da okonča sukob u kojem je u pet mjeseci poginulo gotovo 2.900 ljudi i više od pola miliona se raselilo.

Zajedno s ovim gestom otvorenosti, ukrajinski parlament je ratifikovao u utorak istorijski sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, konkretizirajući udaljavanje Ukrajine od ruskog krila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije