Svijet

Avion NATO se srušio zbog kvara pri polijetanju

Avion NATO se srušio zbog kvara pri polijetanju
Avion NATO se srušio zbog kvara pri polijetanju

MADRID - Prilikom polijetanja vojnog aviona NATO, koji se srušio u ponedjeljak na jugu Španije, došlo je do tehničkog kvara koji je uzrokovao pad letjelice, a dvojica pilota pokušala su da se katapultiraju, ali bezuspješno, saopštile su danas francuske vojne snage.

"Posada F-16 je veoma brzo poslije polijetanja pokušala da se katapultira, što potvrđuje pretpostavku da je došlo do tehničkog kvara", izjavio je glavnokomandujući francuskog vojnog vazduhoplovstva, general Deni Mersije, a prenijela je agencija AFP.

Grčki lovac F-16 se srušio u ponedjeljak u NATO centru za obuku elitnih pilota u bazi Los Ljanos, u blizini grada Albasetea na jugoistoku Španije, pri čemu je poginulo ukupno 11 ljudi, devet francuskih i šest grčkih pripadnika vojske, dok je dvadesetak ljudi povrijeđeno.

Avion F-16 je "izgubio snagu" prilikom polijetanja i pao je na dio baze u kojem su bile prizemljene druge letjelice, udarivši u nekoliko njih.

Mersije je izjavio da je nesreća bila "apsolutno nevjerovatna" i da je F-16 pao "baš na mjesto gdje su se avioni spremali za polijetanje, pa se tu nalazio puno goriva". "Tu se radi o nizu nesrećnih okolnosti", istakao je on.

Prema saopštenju generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, grčki avion je učestvovao u vježbi u okviru NATO Programa taktičkog rukovođenja, kojim treba da se unaprijedi multinacionalna saradnja u vojnim operacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije