Svijet

Avion pao u Nigeru, najverovatnije svi poginuli

Avion pao u Nigeru, najverovatnije svi poginuli
Avion pao u Nigeru, najverovatnije svi poginuli

ALŽIR - Avion alžirske kompanije "Er Alžir" pao je u oblasti oko glavnog grada Nigera i pretpostavlja se da su svi putnici i članovi posade poginuli, javlja alžirski kanal Anahar.

Avion je izvodio zajednički let sa španskom kompanijom "Svifter", a u njemu je bilo 110 putnika i 6 članova posade, prenosi ruska agencija Ria Novosti.

Aviokompanija "Er Alžir" saopštila je jutros kako je izgubila kontakt sa svojim avionom oko sat vremena nakon što je on danas poletio iz Uagadugua, u Burkini Faso.

"Er Alžir" napominje da se radi o avionu DC-9, koji je letio za grad Alžir.

Avion se u trenutku gubitka kontakta nalazio u vazdušnom prostoru Malija, približavajući se alžirskoj granici.

Od njegove posade je prethodno zatraženo da skrene s putanje zbog loših vremenskih prilika i da bi se izbjegao eventualni sudar sa jednom drugom letjelicom, na letu Alžir - Bamako.

Kontakt je izgubljen nakon promjene kursa aviona.

U skladu sa procedurom, preduzete su vanredne mjere u potrazi za avionom sa leta AH5017, objavio je "Er Alžir".

Februara ove godine u Alžiru se dogodila jedna od najtežih nesreća u istoriji vazduhoplovstva te zemlje, kada je vojni avion C-130, u kojem je bilo 78 ljudi, srušio na planinskom sjeveroistoku zemlje.

Tada je poginulo više od 70 osoba.

Srušeni avion lociran u Maliju

Dva francuska borbena aviona locirala su danas olupinu alžirskog aviona koji se srušio iznad sjevernog Malija sa 110 putnika i 6 članova posade, nakon je što je s njim izgubljen kontakt 50 minuta po polijetanju iz Burkine Faso, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik francuskog Ministarstva odbrane za Foks njuz.

I jedan predstavnik aeorodroma potvrdio je za NBC da je olupina aviona locirana, prenosi Russia Today.

Avion u ranijem vlasništvu Reala

Avion Er Alžira koji je jutros nestao sa radara pripadao je u periodu od 2007. do 2009. španskom fudbalskom klubu, madriskom Realu, prenijela je današnja "Marka".

Kako navodi španski list, avion je bio u privatnom vlasništvu "kraljevskog kluba" dok nije prodat alžirskoj avio kompaniji.

U avionu bio veći broj Francuza

Francuski ministar saobraćaja Frederik Kuvilije izjavio je danas da je u avionu "Er Alžira" bio veliki broj Francuza.

"Sve su prilike da je u avionu bilo Francuza, a ako je bilo Francuza, sigurno ih je bilo mnogo", rekao je Kuvilije novinarima, preneo je Rojters.

U međuvremenu, predstavnik Er Alžira u Burkini Faso potvrdio je sumnje francuskog ministra saobraćaja izjavivši da je prema spisku putnika u avionu bilo 50 Francuza.

Dva francuska lovca u potrazi za avionom

Dva francuska borbena aviona koja su stacionirana u zapadnoj Africi upućena su da lociraju nestali avion "Er Alžira", izjavio je danas portparol farncuske vojske Žil Žaron.

"Dva Miraža 2000 koja se nalaze u Africi poslata su da pokušaju da pronađu avion 'Er Alžira' koji je danas nestao", rekao je Žaron. "Oni će pretraživati područje od desticije na kojoj je posljednji put avion bio duž rute kojom je trebalo da ide."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije