Svijet

Azilanti u Austriji moraju dokazati da su homoseksualci

Azilanti u Austriji moraju dokazati da su homoseksualci
Foto: rt | Azilanti u Austriji moraju dokazati da su homoseksualci

BEČ - Austrijske vlasti očekuju da migranti koji traže azil zbog svoje, navodne, homoseksualnosti - to i dokažu.

Tako je odbijen zahtjev za azil tinejdžera iz Avganistana, jer on "ne hoda, ne oblači se i ne ponaša kao homoseksualac".

Mladić je zatražio azil u Donjoj Austriji, jer, kako tvrdi, strahuje od progona u svojoj državi zbog svog seksualnog opredjeljenja.

Austrijske novine "Der Falter" objavile su da je imigracioni službenik odbio njegov zahtjev.

"Način na koji hodate, ponašate se i oblačite ne pokazuje ni najmanje naznake da biste mogli biti homoseksualac", piše u izvještaju.

Službenik tvrdi je kod tinejdžera "primijetio potencijal za agresiju, što nije očekivano od homoseksualca", te zabilježio da se mladić svađao sa drugim osobama koje traže azil.

On je naveo da tinejdžer "nema mnogo prijatelja i da voli da provodi vrijeme sam ili u manjim grupama", te upitao - "Zar homoseksualci nisu vrlo društveni?".

Tinejdžer je rekao da je postao svjestan svoje seksualnosti kada je imao 12 godina, ali je to službenik odbacio uz obrazloženje da je to "mnogo rano i nevjerovatno, naročito u društvu poput avganistanskog, gdje ne postoji javna seksualna stimulacija kroz modu i reklame".

"Der Falter" najavljuje da će se tinejdžer, koji je u Austriju došao kao maloljetnik, žaliti na odluku lokalnih vlasti.

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je tokom posljednje dvije godine razmotreno oko 120.000 zahtjeva za azil.

"Azilatni moraju da potkrijepe svoje razloge za bijeg iz domovine. Ne postoje konkretna pravila dokazivanja, ali moraju pokazati da postoji osnova za zahtjeve", objavilo je austrijsko Ministarstvo.

Dio medija u Austriji komentariše da država koristi stereotipe o homoseksualnosti, te da je ovaj slučaj politički motivisan, odnosno podstaknut željom da bude primljeno što manje azilanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije