Svijet

BBC: Hladni rat? NATO je samo poslao poruku Moskvi

BBC: Hladni rat? NATO je samo poslao poruku Moskvi
BBC: Hladni rat? NATO je samo poslao poruku Moskvi

LONDON - Uvjeravanje Vladimira Putina da Rusija ne planira da napadne druge zemlje neće promijeniti mišljenje čelnih ljudi NATO u Briselu.

Kako piše BBC, lideri Alijanse će u svakom slučaju uvijek u prvi plan stavljati aneksiju Krima i rusku pomoć pobunjenicima na istoku Ukrajine, kako bi na taj način opravdali svoju bojazan od ruske agresije i time izvršili dodatni pritisak na Moskvu.

Sa druge strane, Putin je na sve to odgovorio riječima da se uloga Rusije preuveličava, kako bi zapadne zemlje mogle da nađu opravdanje za povećano trošenje novca na oružane snage i sredstva koja one koriste.

“Postoji veliki nivo preuveličavanja u nekim dijelovima zapadnih medija. Tranzit male mornaričke jedinice, na čelu sa usamljenim, ali i veoma starim nosačem aviona “Admiralom Kuznjecovim“ kroz Lamanš je uputio britanske medije u spin. Sve je došlo do toga da se konstatuje da se istorija vraća u loše godine Hladnog rata“, piše BBC.

Jednostavna stvar je, konstatuje Džonatan Markus, ekspert za međunarodne odnose, da je svijet daleko, veoma daleko od hladnoratovske situacije.

“Rusija sa svojom klimavom ekonomijom ne liči na Sovjetski Savez, koji je pokušao da uspostavi drugačiji svjetski poredak u odnosu na kapitalistički Zapad. Rusija je na mnogo načina slaba država, njeno vođstvo ima osjećaj za okruženje, što Zapad nema i to navodi Putina na pristup sa velikom količinom samopouzdanja. To čini NATO saveznike, poput tri baltičke države, uz Poljsku, veoma zabrinutima. Zabrinute su i Rumunija i Bugarska, jer izlaze na Crno more. To je razlog zašto je NATO odlučio da omogući vidljivu i simboličnu podršku, odnosno jačanje snaga na svojim jugoistočnim granicama“, dodaje Markus.

Prema njegovim riječima, NATO mora da zatvori krug, uprkos Putinovim bodljama, ne postoji veliki entuzijazam za konvecijalnom trkom u naoružanju.

“Ekonomije evropskih saveznika generalno nisu u dobrom stanju. Evropa je opterećena migrantskom krizom i dramom oko Bregzita. Problemi u Briselu su bili znak da NATO pošalje poruku Moskvi. Svrha toga je da se pokaže da nije sav teret na SAD, već da su i druge NATO države uključene“, ističe Markus.

Dodaje i da NATO preduzima male vojne korake kako bi dokazao Moskvi da je i dalje “u poslu“ i da uprkos problemima u Evropi može da donese brze odluke i da rasporedi snage u skladu sa tim.

“Naravno, političko i vojno pozorište je u srži svega. Da li su ruski tenkovi spremni da krenu zapadnom rutom, kao što su bili za vrijeme Hladnog rata? Vjerovatno ne, ali je Rusija spremna da iskoristi svoje snage u Evropi i to je sigurno. Zemlje poput Gruzije i Ukrajine više mogu da se plaše Moskve nego Alijanse, ali je ona uzdrmana, pošto nije sigurno koliko su čvrste garancije da su sve zemlje članice zaista saveznici i u dobru i u zlu. Ove nedjelje se radilo na konsolidaciji i učvršćivanju tih garancija. Poruka Moskvi je jasna“, zaključuje Markus.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije