Svijet

BBC: U izbjegličkom kampu "Džungla" ostalo 200 djece

BBC: U izbjegličkom kampu "Džungla" ostalo 200 djece
BBC: U izbjegličkom kampu "Džungla" ostalo 200 djece

KALE - Uprkos objavi francuskih vlasti da je okončano "čišćenje" migrantskog kampa u lučkom gradu Kaleu, poznatom kao "Džungla", BBC jutros tvrdi da je tamo ostalo još nekoliko stotina maloljetnih migranata.

BBC navodi da oko 200 maloljetnika bez pratnje nije imalo gdje da spava i da su zbog toga sve više očajni.

Francuska vlada je saopštila da je skoro 5.600 ljudi od ponedjeljka prebačeno iz "Džungle" u prihvatne centre. Među njima je i oko 1.500 maloletnika bez pratnje koji su smješteni u kamp sa montažnim objektima.

BBC ukazuje da je ovaj kamp postao ključni simbol migrantske krize u Evropi, sa njegovim stanovnicima koji su očajnički pokušavali da se domognu Velike Britanije.

Vlastii su od ponedjeljka organizovale odvoženje migranata autobusima u druge djelove Francuske.

U "Džungli" je, prema podacima francuskih vlasti, živjelo 6.300 migranata, dok humanitarne organizacije tvrde da ih je tamo bilo više od 8.000.

U tom kampu je juče oko podneva izbilo više istovremenih požara, a vatrogasaca nije bilo dovoljno da bi mogli da ih brzo savladaju.

Požari, koji su izbili u različitim djelovima "Džungle", slični su onima koje su migranti podmetnuli prethodne noći u kampu, navodi francuska televizija BFM.

Lokalna zvaničnica Fabijen Busio izjavila je da migranti "imaju običaj" da pale svoja skloništa prije nego što ih napuste, prenosi AP navodeći da su požare podmetnuli migranti, primorani da odu iz kampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije