Svijet

Bajden: SAD za jače sankcije Rusiji

 Bajden: SAD za jače sankcije Rusiji
Bajden: SAD za jače sankcije Rusiji

VAŠINGTON - Potpredsjednik SAD Džozef Bajden prenio je u razgovaru sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom da Vašington radi sa evropskim saveznicima na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, saopštila je Bijela kuća.

"Lideri su razgovarali o podršci koju Rusija pruža separatistima i očiglednoj eskalaciji sukoba u proteklih nekoliko dana", navedeno je u saopštenju Bijele kuće nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora Bajdena i Porošenka.

Bajden, kako je navedeno, prenio je predsjedniku Porošenku da Sjedinjene Države razgovaraju sa evropskim liderima o novim sankcijama Moskvi zbog zaoštravanja krize u Ukrajini.

Porošenko je rekao Bajdenu da Kijev pokušava da, posredstvom OEBS-a, organizuje sastanak koji bi uključio predstavnike "separatista, Rusije i ukrajinskih vlast", ali da "separatisti to odbijaju", prenio je AP.

Razgovor dvojice zvaničnika došao je u trenutku dok Vašington razmatra mogućnost da uvede unilateralne sankcije Moskvi, bez podrške saveznika u Evropi.

Visoki neimenovani zvaničnik u Vašingtonu u izjavi AFP-u upravo je potvrdio da bi SAD mogle samostalno da posegnu za mjerama koje bi zadale udarac ruskoj ekonomiji.

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije okupiće se večeras u Briselu kako bi, između ostalog, razgovarali o ukrajinskoj krizi, ali, kako navodi američki zvaničnik, ne očekuje se da će donijeti odluku o novim sankcijama.

Taj zvaničnik kaže i da Vašington još nije donio konačnu odluku koja bi značila da se njegova politika udaljava od politike Evrope prema ukrajinskoj krizi.

AP podsjeća da pojedine evropske države odbijaju da uvedu Rusiji jače sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije