Svijet

Bajden ponudio pomoć Ukrajini, osudio korupciju

 Bajden ponudio pomoć Ukrajini, osudio korupciju
Bajden ponudio pomoć Ukrajini, osudio korupciju

KIJEV - Potpredsjednik SAD Džozef Bajden rekao je danas u govoru u ukrajinskom parlamentu da je Amerika spremna da pomogne ukrajinskoj ekonomiji, ali je upozorio da Kijev mora da se bori protiv raširene korupcije.

Bajden je rekao da će predsjednički izbori 25. maja biti najvažniji u istoriji Ukrajine i da je Vašington spreman da podrži njihovo održavanje.

Američki potpredsjednik rekao je da je Ukrajina suočena sa ponižavajućim prijetnjama i velikim problemima.

Bajden je naglasio da su SAD spremne da pomognu ukrajinskim liderima da iskoriste šansu i stvore nacionalno jedinstvo.

On je rekao da nema razloga da Ukrajina ne ostvari energetsku bezbjednost, ali da će za to biti potrebno vrijeme. Bajden je rekao poslanicima da zamisle koliko bi sada pozicija Kijeva bila jača, ako zemlja ne bi bila zavisna od ruskog gasa.

Zamjenik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Viktorija Nuland rekla je u intervjuu Si-En-Enu da su SAD izdvojile pet milijardi dolara za podršku demokratiji u Ukrajini od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da bi u narednim danima mogla biti donesena odluka o novim sankcijama protiv Rusije ukoliko Moskva ne preduzme korake u pravcu primjene sporazuma iz Ženeve o smirivanju tenzija u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije