Svijet

Ban Ki Mun pozvao na zaštitu nezavisnih i slobodnih medija

Ban Ki Mun pozvao na zaštitu nezavisnih i slobodnih medija
Ban Ki Mun pozvao na zaštitu nezavisnih i slobodnih medija

NJUJORK - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas, povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, da je veoma zabrinut zbog "sve većeg restriktivnog okruženja" u kome se nalaze medijski radnici u mnogim zemljama i pozvao na zaštitu nezavisnih i slobodnih medija.

"Ograničenja slobode izražavanja stavljaju okove na sam napredak. Na ovaj Svjetski dan slobode medija, pozivam vlade, političare, privrednike i građane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije. Bez ovog osnovnog prava, ljudi su manje slobodni i manje osnaženi. Uz njega, mi možemo zajedno da radimo za svijet dostojanstva i mogućnosti za sve", naveo je Ban u saopštenju.

Prvi čovjek svjetske organizacije je istakao da ljudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija, a, pravo na informisanje od slobode medija.

"Svake godine obilježavamo Svjetski dan slobode medija kako bismo istakli osnovne principe, da bismo zaštitili nezavisnosti medija i da bismo odali poštu medijskim radnicima koji su rizikovali i izgubili svoje živote dok su obavljali svoju profesiju", poručio je Ban.

On je dodao da su sloboda medija i slobodan protok informacija neophodni ne samo da bi se informisali građani o ciljevima, već i da im se omogući da smatraju svoje lidere odgovornim za ispunjenje onih obećanja koja su dali.

"Mediji, uključujući, i sve više, nove onjaln/internet medije - služe nam kao naše oči i uši. Mi svi imamo koristi od informacija koje nam oni pružaju", ocjenio je Ban.

Generalni sekretar UN je istakao da su slobodna, nezavisna i bezbjedna medijska okruženja od ključnog značaja.

"Ipak, novinari su, sve češće, ugroženi, maltretirani, ometani i često ubijeni tokom potrage za informacijama. Mnogi su nestali u detonacijama, neki u užasnim uslovima, zbog rasvetljavanja vladinih neuspeha, koruptivnih radnji ili društvenih problema", rekao je Ban.

Generalni sekretar podsjetio je da se ove godine Svjetski dan slobode medija poklopio sa "tri velike prekretnice", odnosno usvajanjem prvog zakona o slobodi informisanja u svijetu na teritoriji današnje Švedske i Finske prije 250 godina, kao i usvajanjem Vindhok deklaracije o principima slobode štampe prije 25 godina.

"Na kraju, 2016. godina je takođe i prva godina sprovođenja Ciljeva održivog razvoja", poručio je Ban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije