Svijet

Ban Ki-mun: Zabrinut sam zbog tenzija između Rusije i Turske

 Ban Ki-mun: Zabrinut sam zbog tenzija između Rusije i Turske
Ban Ki-mun: Zabrinut sam zbog tenzija između Rusije i Turske

PARIZ - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je danas u Parizu da je duboko zabrinut zbog tenzija između Rusije i Turske pošto su turski lovci F-16 prošle nedelje srušili ruski vojni avion na granici sa Sirijom.

U intervjuu AP-u Ban je rekao da je "pozvao rukovodstva dvije zemlje da smire tenzije" u trenutku kada se bore protiv Islamske države u Sirji.

Podjele i tenzije između koalicionih partnera neće doprinijeti mobilizaciji globalnih napora za borbu protiv terorizma i ekstremizma, ocjenio je Ban.

Turska je u utorak oborila ruski vojni avion tvrdeći da je avion narušio turski vazdušni prostor i ignorisao više poziva da napusti Tursku.

Ban je u Pariz doputova na Konferenciju UN o globalnim klimatskim promenama koja počinje sutra.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun sastao se danas u Parizu sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom, uoči otvaranja Konferencije UN o klimatskim promjenama, i tom prilikom su se saglasili da bi neuspjeh u postizanju sporazuma imao katastrofalne posljedice.

Ban Ki Mun je pohvalio odlučnost i hrabrost predsjednika Francuske i francuskog naroda za sazivanja ovog ključnog događaja ubrzo nakon terorističkih napada u Parizu.

On je zahvalio francuskom predsjedniku i njegovoj vladi za odnos o pitanju klimatskih promjena i obojica su ponovila svoju posvećenost da blisko sarađuju tokom predstojeće konferencije.

Prilikom današnjeg sastanka razmijenili su stavove o borbi protiv terorizma.

Generalni sekretar UN je istakao da će uskoro predstaviti sveobuhvatan akcioni plan o sprečavanju nasilnog ekstremizma, te istakao da se nada da će Francuska podržati rezoluciju o toj temi.

Oni su se saglasili o pitanju neophodnosti koordinisane borbe protiv terorizma i podijelili zabrinutost zbog sve većeg uticaja "Islamske države" izvan Sirije i Iraka.

Generalni sekretar UN i Oland su naglasili potrebu za postizanjem političkog rješenja sirijskog sukoba, kao i hitnost formiranja Vlade nacionalnog jedinstva u Libiji.

Sagovornici su osudili nedavni napad na bazu UN na Maliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije