Svijet

Ban i Oland dočekuju zvanice UN o klimi

Ban i Oland dočekuju zvanice UN o klimi
Ban i Oland dočekuju zvanice UN o klimi

PARIZ - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun i predsjednik Francuske Fransoa Oland počeli su jutros zvanično da dočekuju šefove država i vlada iz čitavog svijeta na početku samita UN-a o klimatskim promjenama u Parizu.

Oko 150 svjetskih lidera stižu jedan po jedan u konferencijski centar u blizini aerodroma Le Burže, sjeverno od Pariza, prenijela je agencija AP.

Ispred konferencijskog centra stoje i goste dočekuju Ban, Oland, šefica UN-ove agencije za klimatske promjene Kristina Figeres i francuska ministarka zaštite životne sredine Segolen Roajal.

Nakon toga, svaki lider će se obratiti okupljenima i u tom govoru predstaviti napore svoje zemlje da smanje emisiju štetnih gasova i ublaži efekte klimatskih promjena.

Globalni klimatski samit COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija počinje danas u Parizu, a na njemu je najavljeno učešće 147 predsjednika država i vlada, što ga čini najvećim skupom na najvišem nivou ikad održanom izvan UN.

Cilj samita je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrijevanja planete.

Učesnici samita su u Parizu najavili da će sačiniti istorijski dogovor kako bi se izbjeglo katastrofalno globalno otopljavanje klime, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus apelovao je na sve učesnike pregovora da djeluju hitno i budu spremni na kompromis.

Na samitu će, pored predsjednika Francuske Fransoa Olanda, učestvovati i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik SAD Barak Obama, lideri Kine Si Ðiping, i Velike Britanije Dejvid Kameron, njemačka kancelarka Angela Merkel...

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće danas u Parizu, gdje će učestvovati na samitu i razgovarati sa kolegama iz mnogih zemalja svijeta, saopštila je Pres služba predsjednika Republike.

Predsjednik Srbije će se susresti sa šefovima država na marginama konferencije i, između ostalog, naglasiti da je Srbija atraktivan i poželjan partner koji ima brojne komparativne prednosti za razvoj političke, ekonomske, kulturne i svake druge saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije