Svijet

Barak: Propala tri plana napada na Iran

Barak: Propala tri plana napada na Iran
Barak: Propala tri plana napada na Iran

TEL AVIV - Bivši izraelski premijer i ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da u tri odvojena plana o napadu Izraela na iranska nuklearna postrojenja bila blokirana u posljednjih nekoliko godina, prvi od strane šefa armije, a drugi od strane dva ministra.

Drugi kanal izraelske televizije objavio je večeras tu Barakovu izjavu, iako je on pokušao da spriječi emitovanje, ali vojni cenzor je to dozvolio.

Sudeći po audio snimku, Barak je rekao da vojni šef Gabi Aškenazi nije odobrio plan 2010. godine, a ministri Moše Jaalon i Juval Stajnici su podržali drugi plan, ali  2012. nije bio dobar momenat zbog zajedničke vojne vježbe Izraela i SAD.

Izraelski mediji su to objavili u vrijeme kada Izrael lobira protiv nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila na osnovu koga će se nuklerni program Teherana unazaditi u zamjenu za ublaženje sankcija, navodi AP.

Izraelska štampa je prenijela da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu vjerovao da bi napad valjalo izvesti prije nego što Iranci izgrade svoja nuklearna postrojenja dovoljno duboko pod zemljom i praktično onemoguće da napad bude efikasan.

Barak je to rekao u intervjuu za knjigu koju pišu dva izraelska pisca, Ilan Kfir i Dani Dor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije