Svijet

Barozo upozorava Kamerona

Barozo upozorava Kamerona
Barozo upozorava Kamerona

LONDON - Odlazeći predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo upozorio je danas britanskog premijera Dejvida Kamerona da ne pokušava da mijenja princip EU o slobodi kretanja, ističući da je to od ključne važnosti za unutrašnje tržište evropskog bloka.

 "Sloboda kretanja je veoma važan princip unutrašnjeg tržišta. Moj savjet Britaniji je da to ne osporava", naglasio je Barozo.

Kameron je u tekstu objavaljenom u današnjem dnevniku "Sandej Telegraf" naveo da će "pravo EU na migraciju staviti u središte pregovora u Evropi".

Britanski premijer je i ranije naveo koje izmjene želi da dobije od EU, poput povratka parlamentarnih ovlaštenja na nacionalni nivo, smanjenje ograničenja kontrole poslovanja i migracije, ali nije dao određene detalje.

"Tajms", pozivajući se na neimenovane izvore, piše da Kameron želi da smanji broj priliva slabije kvalifikovanih migranata unutar EU, a koji bi se mogli registrovati za posao u Britaniji.

Na pitanje o mogućem ograničenju, Barozo je odgovorio da bi time najverovatnije bile prekršene regulative EU i da mu nije poznato da je o ovom pitanju stigao konkretan prijednog iz Britanije.

Analitičari navode da će Barozov komentar nanijeti štetu Kameronovim naporima da pred izbore zakazane u Britaniji za narednu godinu umiri glasače zabrinute da Britanija trpi ekonomske i kulturološke posljedice zbog previsoke stope imigracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije