Svijet

Beč domaćin sastanka o Ukrajini?

Beč domaćin sastanka o Ukrajini?
Beč domaćin sastanka o Ukrajini?

BEČ - Ruski predsjednik Vladimir Putin sugerisao je u telefonskom razgovoru sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom da bi Beč mogao biti domaćin eventualnih razgovora o rješavanju krize u Ukrajini, saopštila je danas Fajmanova kancelarija.

Ova ideja pomenuta je tokom jučerašnjeg 20-minutnog razgovora, kada su lideri razmotrili situaciju u Ukrajini i napore EU u rješavanju sukoba u toj zemlji, pišu listovu "Esterajh" i "Hojte".

Fajman je rekao da su on i Putin približili stavove.

"Sada to izgleda bolje nego kada sam posljednji put razgovarao s njim, ali još nismo stigli do cilja. On je pohvalio neutralne i aktivne mirovne napore Austrije i vidi Beč kao dobro mjesto za održavanje potencijalnih mirovnih razgovora sa Ukrajinom", rekao je austrijski premijer "Esterajhu".

Fajmanov portparol potvrdio je ove izvještaje.

Austrija je zauzela pažljiv stav solidarnosti sa vodećim zemljama EU u primjeni sankcija protiv Rusije zbog njene navodne uloge u dešavanjima u Ukrajini, ali je zadržala otvorenu liniju u komunikaciji sa Moskvom.

Fajmanova administracija ima nešto tvrđi stav u vezi sa navodnom ulogom Moskve, ali se veći dio austrijske privredne zajednice čvrsto zalaže za nastavak uobičajenog poslovanja sa Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije