Svijet

Belgija: Gradonačelnica priznala, 30 dana prije Pariza imala spisak 80 islamskih terorista

Belgija: Gradonačelnica priznala, 30 dana prije Pariza imala spisak 80 islamskih terorista
Belgija: Gradonačelnica priznala, 30 dana prije Pariza imala spisak 80 islamskih terorista

NJUJORK - Françoise Schepmans, gradonačelnica Molenbeeka, predgrađa Brisela koga mnogi smatraju i utočištem terorista zbog veza s džihadistima, priznala je postojanje popisa s imenima i adresama više od 80 ljudi s tog područja osumnjičenih za povezanost s Islamskom državom, piše New York Times.

Na tom je popisu, kojeg je prema vlastitom priznanju Schepmans vidjela mjesec dana prije pariških napada, bio i Abdelhamid Abaaoud, stanovnik Molenbeeka koji je otišao u Siriju da se bori na strani Islamske države početkom 2014. godine, a ubijen je prošle sedmice za vrijeme racije u Saint-Denisu, zajedno s Brahimom Abdeslamom, koji se raznio na bulevaru Voltaire i njegovim bratom Salahom Abdeslam, trenutno najtraženijim teroristom na svijetu. Inače, za Abaaouda se vjeruje da je glavni mozak koji stoji iza napada u Parizu.

Teroristička mreža u srcu Evrope

“Što sam trebala učiniti u vezi s listom? Nije moj posao da tragam za teroristima. To je policijska dužnost”, rekla je Schepmans za New York Times.

U današnjem razgovoru za radio Europe 1, Schepmans je priznala “da je u Molenbeeku formirana teroristička mreža”, te da fundamentalizam raste u ovom predgrađu od 1970.-ih.

“Državne sigurnosne službe moraju kontrolisati što vjerske vođe govore”, dodala je.

Belgija se našla na udaru kritika u Francuskoj zbog niza propusta obavještajnih i policijskih službi prije, ali i nakon terorističkih napada u Parizu pretprošle sedmice.

Belgijska prijestolnica od subote se nalazila pod opsadnim stanjem.

Ipak, škole i javni prijevoz, tačnije metro, danas su opet otvoreni, odnosno pušteni u rad uprkos činjenici da je Salah Abdeslam i dalje na slobodi, zajedno s još jednim osumnjičenikom, 30-godišnjim Mohamedom Abrinijem, koji je dva dana prije napada viđen kako vozi automobil s Abdeslamom.

(NN, telegram.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije