Svijet

Belgija mora ojačati borbu protiv korpucije

Belgija mora ojačati borbu protiv korpucije
Belgija mora ojačati borbu protiv korpucije

STRAZBUR - Belgija mora ojačati svoje propise u borbi protiv korupcije političara i pravosuđa, ocijenio je organ Savjeta Evrope u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Što se tiče političara, dokumenat se odnosi na propis koji "pati od nedostatka učinkovitosti i nekada se čini nepotrebno kompleksnim" i pored uvođenja etičkih pravila i režima o izvještavanju o deklaracijama, mandatima, funkcijama i imovini.

Grupa država protiv korupcije (Greco) preporučuje uspostavljanje efikasnijih pravila koja se odnose na "poklone i druge pogodnosti" i "odnose s trećim stranama kao što su lobiji koji traže da utiču na parlamentarni proces".

''Osim toga, režim izjava treba biti revidiran na način da jasno uključi primanja i procjenu vrijednosti imovine članova parlamenta, i da ove informacije budu javne i lako pristupačne'', dodao je on.

U dijelu o belgijskim sudovima, Greco otkriva da ono mora biti "samostalno i decentralizovano". Međutim, on ima rezerve o tome da "nedostatak resursa i osoblja često uključuje korištenje advokata da bi se osiguralo funkcioniranje sudstva".

'' U Belgiji trenutno nedostaje dispozitiv opštih procjena funkcionisanja pravosuđa - i "treba razviti menadžerske funkcije u sudovima i javnim ministarstvima", dodaje se dalje.

U izvještaju se ističe takođe "nezavršena" organizacija administrativne pravde. "Ne postoji spisak raznih jurisdikcija unutar nje" naglašeno je.

Cilj Greco-a je da poboljša zakonodavni arsenal svojih članova u borbi protiv korupcije. Ovo je organ Savjeta Evrope, panevropske organizacije koja okuplja 47 država članica i ima sjedište u Strazburu, i čiji su osnovni principi odbrana ljudskih prava, demokratija i vladavina prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije