Svijet

Berlin traži objašnjenje od Rusije

Berlin traži objašnjenje od Rusije
Berlin traži objašnjenje od Rusije

BERLIN - Zvanični Berlin zatražio je objašnjenje od Moskve zbog čega se na ruskoj "crnoj listi" od 89 političara, diplomata i vojnih zvaničnika iz EU nalazi osam njemačkih državljana, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

"Zvanični Berlin je u kontaktu sa Moskvom i insistira na transparentnosti u rješavanju ovog problema", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da lica koja se nalaze na listi imaju pravo da znaju iz kojih razloga im je zabranjen ulazak u Rusiju, prenosi TASS.

Rusija je ambasadama pojedinih država članica EU u Moskvi predala listu sa imenima osoba koje više ne mogu da uđu u Rusiju, objavili su njemački mediji.

U međuvremenu je češki premijer Bohuslav Sobotka rekao da Češka neće samostalno reagovati na "crnu listu" evropskih političara i poslanika kojima je Rusija zabranila ulazak na njenu teritoriju.

On je novinarima rekao da će Češka tražiti objašnjenje zašto su među 89 nepoželjnih Evropljana i četvorica Čeha, ali da očekuje jedinstveni zajednički odgovor EU Kremlju.

"Ne smatram da Češka treba da preduzima nekakve samostalne korake. Sigurno ćemo se posavjetovati u okviru EU da li na to treba nekako posebno da reagujemo", rekao je Sobotka i dodao da je ruska "crna lista" odgovor Moskve za sankcije.

Soini: Očekivan potez Moskve

Ruska crna lista, na kojoj su političari iz EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, predstavlja očekivani potez i to ne treba dramatizovati, izjavio je finski ministar spoljnih poslova Timo Soini.

"Rusko reagovanje bila je očekivana i ne treba ga previše dramatizovati", rekao je Soini.

On kaže da Finska o tome nije razgovarala sa Rusijom, a da o tome nije diskutovano ni sa ministrima spoljnih poslova EU, prenosi TASS.

"Ruska `crna lista` nije razlog za organizovanje vanrednog sastanka sa predstavnicima EU", rekao je Soini.

Soini smatra da je ovo objavljivanje imena političara iz EU, kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, u vezi sa razgovorima koju EU vodi o produženju sankcija protiv Moskve.

Finski ministar naglasio je da sudbina sankcija zavisi od razvoja situacije u Ukrajini.

"Pozitivno je što se uglavnom poštuje dogovor o prekidu vatre. Ne želim da budem pesimista, ali u vezi sa ovom situacijom teško je biti previše optimističan", izjavio je Soini.

Ranije je objavljeno da se na "crnoj listi" nalazi i Hajdi Hetula, član Evropskog parlamenta iz Finske. Lista sadrži 89 imena političara, diplomata i vojnih zvaničnika iz zemalja EU.

Evropski političari ponosni što su na crnoj listi Kremlja

Političari, čija se imena nalaze na listi evropskih ličnosti koje više ne mogu ući na ruski teritorij zbog sankcija koje je Unija uvela Rusiji, izjavili su da su ponosni što su članovi "kluba časnih ljudi".

„Kada sam vidio ostala imena pomislio sam da sam dio kluba vrlo časnih ljudi“,  izjavio je bivši češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, 77-godišnji aristokrat poznat po kritikama moskovske politike prema Ukrajini.

Na listi koju je Rusija u petak uputila ambasadama nalazi se 89 imena. Ipak je zatražila da se lista ne daje u javnost.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kritikovao je u subotu odluku Moskve.

„U trenutku kada se trudimo da razriješimo opasnu krizu u srcu Evrope, ovo ne pomaže“, kazao je ministar.

Među ličnostima koje je pogodila ova mjera Rusije je predsjednik liberalne grupe Evropskog parlamenta i bivši belgijski premijer  Guy Verhofstadt, kao i bivši predsjednik Evropskog parlamenta i bivši šef poljske vlade Jerzy Buzek. Poljski mediji su objavili da se na listi nalazi 17 poljskih političkih zvaničnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije