Svijet

Berlin upozorio na moguće napade na metro u Istanbulu

Berlin upozorio na moguće napade na metro u Istanbulu
Berlin upozorio na moguće napade na metro u Istanbulu

Berlin - Ministarstvo inostranih poslova Nemačke upozorilo je danas na moguće napade na podzemnu željezničku mrežu i autobuske stanice u Istanbulu posle napada turskih snaga na kurdske militantne aktiviste na sjeveru Iraka.

"Moguće su pojačane napadačke aktivnosti Kurdistanske radničke partije (PKK)", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu njemačkog Ministarstva, a prenosi Rojters.

"Pored toga, postoje nagovještaji mogućih napada na podzemnu željezničku mrežu i autobuske stanice u Istanbulu", upozorava Ministarstvo u Berlinu.

Broj stranih posjetilaca u Turskoj je opao za 2,25 odsto na 14,89 miliona ljudi u prvih šest mjeseci ove godine, pokazuju danas objavljeni podaci Ministarstva turizma, navodi britanska agencija.

Turske vazduhoplovne snage gađale su i noćas kurdske separatiste u Turskoj i sjevernom dijelu Iraka, a u obračunu sa ekstremistima u 39 turskih provincija uhapšene su 1.302 osobe, saopštila je kancelarija turskog premijera.

Napadi na Kurde na sjeveru Iraka i u samoj Turskoj uslijedio je prošle nedjelje posle serije smrtonosnih napada za koje se krivi PKK, koju Ankara i njeni zapadni saveznici kvalifikuju kao terorističku grupu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da se mirovni proces sa kurdskim pobunjenicima ne može nastaviti u atmosferi napada na Turke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije