Svijet

Berluskoni: Forca Italija će glasati protiv nove vlade

Berluskoni: Forca Italija će glasati protiv nove vlade
Foto: N.N. | Berluskoni: Forca Italija će glasati protiv nove vlade

RIM - Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni izjavio je danas da će njegova stranka Forca Italija glasati protiv koalicione vlade evroskeptičnog Pokreta pet zvjezdica i antiimigrantske Lige na glasanju o poverenju vladi u parlamentu, koje se očekuje naredne nedjelje.

Forca Italija bila je saveznik desničarske Lige na izborima u martu, a Berluskoni je ranije ovog mjeseca "dao blagoslov" svom savezniku da razgovara sa Pokretom pet zvjezdica, nakon što su sve druge političke opcije bile blokirane.

Berluskoni je, ipak, u saopštenju ocijenio da je program koje su sastavile dvije stranke "naivna knjiga snova", prenio je Rojters.

On je dodao da Forca Italija jedino može da potvrdi svoju odluku da glasa protiv povjerenja novoj vladi i bude u opoziciji.

Glasovi poslanika Force Italije, međutim, nisu neophodni da bi koalicija Pokreta pet zvijezdica i Lige dobila većinu glasova u parlamentu.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela prethodno je povjerio premijerski mandat Ðuzepeu Konteu (54), koga su predložili Pokret Pet zvjezdica i desničarska Liga, a Konte je potvrdio ulogu Italije u EU i na međunarodnoj sceni, ali i poručio da će, prije svega, biti "advokat odbrane italijanskog naroda".

Konte, malo poznat profesor prava iz Firence, predvodiće koaliciju sačinjenu od antiimigrantke Lige i evroskeptičnog Pokreta "Pet zvjezdica", koji su najavili da će osporiti propise EU na polju monetarne unije, fiskalne strogoće i imigracije, napominje britanska agencija.

Analitičari predviđaju da vladajuća koalicija, sa Konteom kao premijerom, neće istrajati do kraja petogodišnjeg mandata i da prevremeni izbori već 2019. godine, ostaju kao mogućnost, navodi američka agencija.

Italija je bila u političkom ćorsokaku otkako su u martu u toj zemlji održani izbori bez jasnog ishoda.

Poslije višenedeljnih bezuspješnih pregovora između stranaka, Pokret "Pet zvjezdica" i Liga napokon su se, prošlog petka, dogovorili da oforme vladu, obećavši da će povećati poreze i podstaći potrošnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije