Svijet

Bez dogovora o vladi u Grčkoj

Bez dogovora o vladi u Grčkoj
Bez dogovora o vladi u Grčkoj

ATINA – Grčki predsjednik Karolas Papuljas sastao se danas sa liderima političkih stranaka u posljednjem pokušaju da se formira koaliciona vlada i izbjegnu novi izbori, ali su pregovori odmah zapali u probleme zbog neslaganja o kreditnom sporazumu sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Lideri tri najveće stranke, koji samostalno nisu mogli da formiraju vladu prošle sedmice, sastali su se u predsjedničkoj rezidenciji.

Sastanak je prekinut manje od dva sata poslije početka, a lideri su rekli da je diskusija u zastoju, ali da se nadaju da teškoće mogi biti prevaziđene.

"Čak i sada, uprkos zastoju na sastanku sa predsjednikom, ja sam umjereni optimista i smatram da vlada može biti formirana", izjavio je lider socijalističkog PASOK-a Evangelos Venizolos.

Njegova stranka bila je treća na nedavnim parlamentarnim izborima. Venizelos je upozorio da je vremena sve manje.

Lider konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras rekao je da se razgovori o formiranju vlade nastavljaju i optužio radikalnu ljevičarsku stranku SIRIZA da je odgovorna za blokiranje razgovora.

SIRIZA, koja se u kapmanji zalagala za prekidanje daljeg uzimanja strane finansijske pomoći, neočekivano je završila na drugom mjestu na izborima.

Ankete provedene poslije izbora pokazuju da se podrška građana pomjera ka protvnicima uzimanja pomoći, koji su podijeljeni u nekoliko manjih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije