Svijet

Bez informacija o sudbini kineskog ambasadora

Bez informacija o sudbini kineskog ambasadora
Bez informacija o sudbini kineskog ambasadora

PEKING - Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da saopšti gdje se nalazi kineski ambasador u Islandu, poslije medijskih izvještaje o njegovom hapšenju zbog odavanja tajni Japanu.

Portal na kineskom jeziku "Mingđing njuz", sa sjedištem u NJujorku, izvijestio je juče da je kineska služba državne bezbjednosti ranije ove godine odvela kineskog ambasadora u Islandu Ma Jišenga i njegovu suprugu.

U izvještaju se navodi da je Ma osumnjičen da je postao japanski špijun dok je radio u Ambasadi Kine u Tokiju od 2004. do 2008. godine.

Vijest je potom prenio list iz Hong Konga "Minga pao", a preuzeli su je I pojedini mediji u ostatku Kine. Mnogi izvještaji kasnije su obrisani.

Na pitanje da li su izvještaji tačni, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je: "Nemam informacije o tome."

Hong je dao isti odgovor kada je upitan gdje se Ma trenutno nalazi i ko predstavlja Kinu u Islandu ako Ma više nije tamo.

Rojters navodi da nije bilo moguće stupiti u kontakt sa Maom ili njegovom suprugom.

Japanska vlada odbila je da komentariše ovaj slučaj.

"Poznat nam je medijski izvještaj, ali to je, u suštini, unutrašnje pitanje Kine i zato japanska vlada želi da se uzdrži od komentarisanja", rekao je zvaničnik japanske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije