Svijet

Bez jedinstvenog stava o humanitarnom konvoju

Bez jedinstvenog stava o humanitarnom konvoju
Bez jedinstvenog stava o humanitarnom konvoju

NJUJORK - Članice Savjeta bezbjednosti UN nisu tokom jednoiposatne zatvorene sednice došli do jedinstvenog stava o ruskom humanitarnom konvoju za istok Ukrajine, javile su noćas agencije.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je poslije sednice da neke članice Savjeta ne brine humanitarna katastrofa na istoku Ukrajine, već samo situacija sa ruskom kolonom vozila koja je dopremila pomoć Lugansku.

Čurkin je na sjednici, kako su javile ruske novinske agencije, podsjetio da je Ukrajina 12. avgusta odobrila pružanje humanitarne pomoći.

"Neke članice Savjeta nije zanimalo to što na istoku Ukrajine ginu civili, što je tamo humanitarna katastrofa, već ih je brinula činjenica da Rusija pruža humanitarnu pomoć ljudima koji su pod oružanom vatrom", rekao je ruski diplomata.

Čurkin je, kako prenosi Itar-Tas s, rekao da se situacija u SB UN "unekoliko smirila" poslije sastanka na kom je objasnio da je Rusija u kontaktu sa ukrajinskim vlastima i podsjećanja da je "Rusija uputila humanitarnu pomoć na istok Ukrajine pošto je dobila zvaničnu saglasnost vlade te zemlje".

"Što se tiče prekora povodom uvažavanja suvereniteta, ponavljam, dobili smo od njih zvaničnu saglasnost, razmatralni smo s njima to pitanje, a ako su oni htjeli da prevare, to je njihov problem. Želimo da pomognemo onima kojima je to potrebno", rekao je ruski ambasador pri UN.

"Mi smo 12. avgusta dobili od njih notu sa saglasnošću (za prijem humanitarnog konvoja). Tek poslije toga kolona vozila krenula je na ukrajinsku teritoriju", kazao je Čurkin ruskim novinarima.

"To što imaju ljude koji govore da nemaju nalog, a istovremeno pucaju na Lugansk, to je prosto nepošteno. Mi to ne možemo da trpimo i dali smo odgovarajuće saopštenje", kazao je Čurkin.

Čurkin je podsjetio i na usvajanje rezolucije 2.165 o Siriji, kojom se dozvoljava direktna isporuka humanitarne pomoći bez saglasnosti vlade i istakao da je to "određena pravna inovacija, koja ne može da se prenebregne".

"Međutim, u datom slučaju (sa Ukrajinom) može se smatrati da smo dobili saglasnost vlade", rekao je šef misije Rusije pri Svetskoj organizaciji.

Rojters je prenio izjavu britanskog ambasadora pri UN Marka Lajala Granta da nijedna zemlja nije stala u odbranu Moskve, ali da su "mnoge članice Savjeta nazvale prelazak humanitarnog konvoja ''ilegalnom i jednostranom'' akcijom Rusije".

Čurkinova reakcija na izjavu predstavnika Velike Britanije, koja predsedava SB UN u avgustu, bila je da se nekoliko zemalja sa razumijevanjem odnose prema ruskoj poziciji, a naveo je da su među njima Kina i zemlje Južne Amerike, prenio je Itar-Tas s.

Ruski servis Radio UN javio je da Grant saopštio da je na sjednici izveštaj podnio pomoćnik generalnog sekretara Svjetske organizacije za politička pitanja Oskar Fernandes-Taranko, koji je izrazio zabrinutost zbog eskalacije situacije i jednostrane odluke Rusije da uputi kolonu vozila preko ukrajinske granice.

Pomoćnik generalnog sekretara UN je rekao je je Svetska organizacija u kontaktu sa ukrajinskim vlastima kako bi se žiteljima istoka zemlje dopremila pomoć.

U UN je izražena nada da će razgovori planirani za 26. avgust u Minsku dovesti do smanjenja napetosti i plodonosnog diplomatskog dijaloga, navodi Radio UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije