Svijet

Bez rivala u zemlji, Merkelova na vlasti do 2021. godine

Bez rivala u zemlji, Merkelova na vlasti do 2021. godine
Bez rivala u zemlji, Merkelova na vlasti do 2021. godine

Angela Merkel (61), nemačka kancelarka, mogla bi da obori rekord Helmuta Kola, koji je 16 godina bio na čelu vlade u Berlinu.

Angela Merkel (61), nemačka kancelarka, mogla bi da obori rekord Helmuta Kola, koji je 16 godina bio na čelu vlade u Berlinu.

Lider: Angela Merkel je Nemce uspješno provela kroz svjetsku krizu

Prema informacijama nedeljnika „Špigl“, Merkelova je već ušla u priču oko predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2017. na kojima bi mogla da osvoji novi četvorogodišnji mandat.

Ona je na vlast prvi put došla 2005, kao prva predsjednica vlade u nemačkoj istoriji i od tada joj je rejting među sunarodnicima bio konstantno dobar.

Slijedi Bizmarka

U Njemačkoj je rekorder po vremenu provedenom na čelu vlade u Berlinu kancelar Oto fon Bizmark, koji je bio 19 godina na vlasti, od 1891. do 1890.

U novije doba tom rekordu se približio Kol, koji je kao i Bizmark ujedinio nemačke zemlje.

Gerhard Šreder, koji je zamijenio Kola na funkciji, sastavio je solidnih sedam godina vlasti, ali rejtinzi ni Kola ni Šredera ne mogu da se mjere sa podrškom koju među Nemcima danas ima Merkelova.

Zbog toga ne bi bilo čudno da posle četvrtog uslijedi i peti mandat kojim bi kancelarka srušila Bizmarkov rekord.

Merkelova je već dogovorila sastanak sa Piterom Tauberom, generalnim sekretarom njene Hrišćanskodemokratske unije, koji će biti vođa predizborne kampanje.

Albig: kako protiv nje?

Torsten Albig, prvi čovjek njemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn, nije baš popularan u svojoj Socijaldemokratskoj partiji, a izjavom prije desetak dana izazvao je pravi bes u stranci.

On tvrdi da nema smisla kandidovati se protiv Merkelove na sllijedećim izborima jer „bismo bili glupi ako bismo mislili da možemo da pobedimo“. Iz opozicione stranke Ljevica poručili su mu da „ulizivanjem Merkelovoj“ uništava njemačku demokratiju.

On je odbio da za Rojters direktno prokomentariše tvrdnje „Špigla“.

“Luda ljetna sezona traje, zar niste primijetili?”, napisao je umjesto odgovora Tauber na

Merkelova je navodno već razgovarala o izbornim planovima i sa Horstom Zejhoferom, liderom demohrišćanima sestrinske Hrišćanskosocijalne unije.

Zvanična objava nove kandidature kancelarke ne očekuje se prije 2016, iako je Merkelova u govoru koji je održala prošle godine u Kelnu već nagovestila da će juriti četvrti mandat.

Ona nema ozbiljnih rivala u zemlji, što zapadni mediji ne vide kao signal autokratije kao u slučaju Vladimira Putina, predsednika Rusije. Merkelova je trenutno na odmoru u Alpima.

(blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije