Svijet

Bijela kuća: Nema vjerodostojne prijetnje Islamske države po SAD

Bijela kuća: Nema vjerodostojne prijetnje Islamske države po SAD
Bijela kuća: Nema vjerodostojne prijetnje Islamske države po SAD

VAŠINGTON - Tim za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Baraka Obame smatra da nema nikakve "određene niti vjerodostojne prijetnje" Islamske države (IS) po SAD, saopštila je Bijela kuća, u trenutku kada je koalicija pod američkim vođstvom pojačala udare na tu ekstremističku grupu.

Obama je juče sazvao sastanak sa Savjetom za nacionalnu bezbjednost kako bi razgovarali o nedavnom nizu napada samoproglašene Islamske države, koja tvrdi da je osnovala kalifat koji obuhvata velike dijelove Iraka i Sirije, prenosi AFP.

"Predsjednik je usmjerio svoj tim za nacionalnu bezbjednost na dalje intenziviranje tekućih napora u cilju slabljenja i uništavanja ISIL-a", navodi se u saopštenju.

Obama je, kako se dodaje, pozvao na pojačanu bezbjednosnu i obavještajnu saradnju sa saveznicima.

Ukazavši na povećane globalne strahove od napada nakon što su nasilni ekstremisti izveli pogubne napade u Maliju, Libanu, Nigeriji i Turskoj proteklih nedjelja, američka vlada je u ponedjeljak upozorila američke državljane na "pojačane terorističke prijetnje".

Međutim, Obama je na sastanku sa timom za nacionalnu bezbjednost "obaviješten da trenutno nema specifične, vjerodostojne prijetnje po zemlju od strane ISIL-a", precizira se u saopštenju.

Kako se dodaje, SAD su snažno posvećene daljem predvođenju zajedničkih napora globalne koalicije u suzbijanju ISIL.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije