Svijet

Bijela kuća: Odnosi Obame i Putina su poslovni

Bijela kuća: Odnosi Obame i Putina su poslovni
Bijela kuća: Odnosi Obame i Putina su poslovni

VAŠINGTON - Odnosi između američkog predsjednika Baraka Obame i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina mogu se opisati kao poslovni, saopštila je Bijela kuća, u odgovoru na nedavnu izjavu republikanskog kandidata za predsjednika Donalda Trampa da dvojica lidera mrze jedan drugog.

"Uputio bih vas na način na koji je predsjednik Obama opisao svoj odnos sa predsjednikom Putinom u nekoliko ranijih navrata. On je opisao njihov odnos kao 'poslovan' i ukazao na sposobnost i spremnost predsjednika Putina da govori otvoreno, i to uključuje (situacije) kada postoje oblasti 'neslaganja'", rekao je pres sekretar Bijele kuće Džoš Ernest na konferenciji za novinare.

Iako se dvojica lidera ne slažu uvijek i često dosta razlikuju u svojoj procjeni globalnih pitanja, "postoje oblasti u kojima smo bili u stanju da prilično efikasno koordinišemo sa Rusima i ovaj međunarodni napor da se spriječi Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja, vjerovatno je najznačajniji od svih", dodao je Ernest.

Tramp je tokom posjete Škotskoj rekao da bi "veoma lijepo sarađivao sa Vladimirom Putinom", bez dodatnih objašnjenja, prenosi Sputnjik.

U petak, on je takođe izjavio da je Krim, glavna tačka sporenja u bilateralnim odnosima, problem Evrope.

"Dopustite mi da objasnim - ovo je problem Evrope, mnogo više nego naš, u redu?" A Evropa se ne žali koliko mi", rekao je milijarder za CNN, dodajući da Njemačka treba da preuzme vođstvo u rješavanju tog pitanja.

"Sve je na SAD - mi smo kao svjetski policajac", naveo je Tramp.

Krim je odlučio da se otcijepi od Ukrajine i prisajedini Rusiji nakon referenduma u martu 2014, na kome je 96 odsto građana podržalo taj potez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije