Svijet

Bijela kuća: Tramp snažno podržao NATO

Bijela kuća: Tramp snažno podržao NATO
Bijela kuća: Tramp snažno podržao NATO

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izrazio je snažnu podršku NATO, ali je pozvao evropske članice te alijanse da se više angažuju, saopštila je Bijela kuća.

Tramp se, u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom saglasio da krajem maja u Evropi učestvuje na sastanku lidera Alijanse.

Kako se navodi u saopštenju, oni su razgovarali i o "mogućnosti za mirno rješenje sukoba duž ukrajinske granice".

Mediji podsjećaju da je Tramp protekle subote razgovarao i sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o situaciji u Donbasu.

Na istoku Ukrajine od sredine decembra ponovo je došlo do eskalacije nasilja.

Tramp je takođe ranije izjavio da je NATO "zastarjela organizacija" koja se "nije trudila da se bavi terorizmom"

"NATO ima problema. Ta alijansa je zastarjela jer je prije svega kreirana prije mnogo, mnogo godina", rekao je Tramp u intervjuima za njemački tabloid Bild i londonski Tajms u izdanju od ponedeljka.

"Trebalo bi da štitimo te zemlje, ali mnoge od njih ne plaćaju šta bi trebalo. To je veoma nepošteno prema SAD", rekao je Tramp.

Mnogi su to protumačili kao mogućnost da će se Tramp okrenuti ka Rusiji, a portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je tada da je Rusija saglasana sa Trampom, “da NATO jeste zastarela organizacija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije