Svijet

Bijela kuća štiti agente CIA?

Bijela kuća štiti agente CIA?
Bijela kuća štiti agente CIA?

VAŠINGTON - Bijela kuća svim silama nastoji da spriječi objavljivanje izvještaja Senatu, koji ima 6.300 strana i govori o programu hapšenja i ispitivanja koje provodi Centralna obavještajna agencija /CIA/.

Portal "Forin polisi" navodi da je sporno to što su u izvještaju službenici CIA navedeni po pseudonimima. 

CIA i Bijela kuća nastoje da pseudonimi i bilo kakve sugestije sa drugim aktivnostima agencije budu potpuno uklonjeni radi zaštite identiteta agenata.

Neimenovani zvaničnici iz američkog Senata ističu da pojedine cenzure u izvještaju nisu neophodne i da je time tekst potpuno nečitljiv.

Međutim, iako su se poslanici demokrata u Senatu saglasili da uklone pojedine pseudnomime, Bijela kuća i dalje traži dodatnu cenzuru.

"Bijela kuća i dalje pruža otpor da se izvještaj objavi. Najbolje bi bilo da se rad na objavljivanju izvještaja sada završi i da se izvještaj objavi prije praznika Dana zahvalnosti. 

Uprkos tome što je komitet drastično smanjio broj pseudonima, Bijela kuća i dalje nastoji da spriječi objavljivanje i namjerno odugovlači", izjavio je jedan od senatora.

Donedavno, Bijela kuća je izbjegavala da odabere stranu u sporu oko izvještaja između CIA i Komiteta za obavještajna pitanja Senata, ali sada šef kancelarije Bijele kuće Denis Mekdono lično pregovara sa predsjedavajućom Komiteta Dijanom Fejnstajn o daljoj cenzuri.

Mekdono je blizak sa direktorom CIA DŽonom Brenanom i sastaće se  sa predstavnicima demokrata u Senatu. 

Analitičari navode da protivljenje Bijele kuće oko izvještaja predstavnike demokrata u Senatu stavlja u veoma težak položaj, jer će u januaru republikancima predati kontrolu nad ovim domom. 

Veliki broj predstavnika republikanaca u Senatu, uključujući i narednog predsjedavajućeg Ričarda Bura, sasvim se protive objavljivanju izvještaja. 

Zvaničnici ističu da bi zbog toga demokrate mogle da objave redigovanu verziju izvještaja iako se time ništa neće postići.

Demokrate se suočavaju i sa trećom opcijom, jer senator Mark Udal, koji je poražen na nedavnim izborima, prijeti da će neredigovan izvještaj pred Senatom unijeti u Kongresni arhiv što je veoma rijedak i provokativan potez, koji je zaštićen klauzulom iz Ustava - "govor ili diskusija".

"Neću prihvatiti objavljivanje bilo koje verzije izvještaja u kojoj se ne iznosi istina o ovom programu. 

Ne samo što treba da bacimo svjetlo na tamno poglavlje u istoriji naše države već treba da se pobrinemo da i naredne administracije ne ponove te teške greške", izjavio je Udal američkom dnevniku "Denver post". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije