Svijet

"Bild" Merkelovoj: Ostanite gvozdeni kancelar

"Bild" Merkelovoj: Ostanite gvozdeni kancelar
"Bild" Merkelovoj: Ostanite gvozdeni kancelar

BERLIN - Njemački tabliod "Bild" savjetovao je kancelarki Angeli Merkel da danas, na vandernom samitu u Briselu povodom grčke krize, ostane "gvozdeni kancelar" i da shvati ozbiljno rezultate referenduma u Grčkoj, odnosno odbijanje zahtjeva kreditora za reforme.

Uz fotogrfiju Merkelove sa šljemom na glavi, kao iz vremena "gvozdenog kancelara" Ota fon Bizmarka (1815-1898), tabliod piše da bi ona u Briselu trebalo da se bori za plan koji, između ostalog, predviđa i hitni izlazak Grčke iz evrozone i povratak drahmi.

To bi za Grke imalo prednost, piše ovaj tabliod.

Pošto bi nova valuta u odnosu na evro bila sklona devalvaciji, grčka roba, poput vina, maslina ili ovčjeg sira, bila bi povoljnija u inostranstvu, kao i noćenje u grčkim hotelima, što bi opet sve zajedno podstaklo rast privrede uz nova zapošljavanja, piše ovaj tabliod i iznosi protivljenje trećem paketu pomoći Grčkoj.

To bi, takođe, bilo za Grke od koristi, pošto bi se, po volji grčkih birača, tako okončalo i "tutorstvo" MMF-a, Evropske centralne banke ili Evropske unije, smatra ovaj tabloid koji donosi da bi oproštaj dijela kredita u Grčkoj doveo do stagnacije, privredne i finansijske.

Tabloid piše da Grčka uživa solidarnost EU, što znači da bi, ako bi zbog državnog bankrota došlo do zatvaranja bolnica, ili nedostatka struje, hrane i čiste vode, to značilo za Grke da se niko između Atine i Krfa neće osjećati "ostavljenim na cjedilu" od Evrope.

Grčka kao član EU imala bi i dalje pravo na privrednu i socijalnu podršku, na primjer, pri gradnji ulica i škola, pošto je Brisel do 2020. godine za to ostavio 35 milijardi evra.

I u tome "Bild" vidi prednost za same Grke i piše da Grčka tako ne bi bila odsječena od evropske razvojne privrede i imala bi podsticajne finansije za nove i u budućnosti sigurne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije