Svijet

Bivši agent CIA: Bin Laden umro prije pet godina

Bivši agent CIA: Bin Laden umro prije pet godina
Bivši agent CIA: Bin Laden umro prije pet godina

Bivši agent CIA-e Berkan Yashar otkrio je u intervjuu za ruski Channel One kako je Osama bin Laden umro prirodnom smrću prije pet godina, čak četiri godine prije nego što je navodno ubijen u velikoj akciji Sjedinjenih Američkih Država.

Yashar, koji je ujedno i turski političar, tvrdi da SAD nisu ubile zloglasnog vođu Al Kaide.

"U septembra 1992. godine, dok sam boravio u Čečeniji, prvi puta sam upoznao čovjeka po imenu Bin Laden. Sastanak se odvio u dvokatnici u gradu Grozni. Na drugom sprata zgrade boravila je porodica gruzijskog predsjednika koji je u to vrijeme bio izbačen iz države, a na donjem spratu živio je Osama", ispričao je Yashar.

Bivši CIA-in agent tvrdi da je lično poznavao trojicu Bin Ladenovih tjelesnih čuvara te da su bili bliski prijatelji. Oni su mu, kako tvrdi, ispričali da su ga čuvali sve do njegove smrti 26. juna 2006. godine.

"Čak i ako cijeli svijet vjeruje da je Bin Laden ubijen prošle godine, ja to ne mogu vjerovati. Lično sam poznavao trojicu njegovih čuvara, Samija, Mahmooda i Ayuba, koji su bili uz njega do samoga kraja, kada je umro 2006. godine", tvrdi Yashar.

Tvrdi da su ga upravo trojica čuvara pokopala na planinama u blizini pakistansko-afganistanske granice. CIA je, kako je ispričao u intervjuu, otela jednog od trojice čuvara svega nekoliko dana prije nego je objavljena informacija o smrti Bin Ladena. On im je otkrio tačnu lokaciju groba bivšeg Al Kaidinog vođe.

"Nije se dogodio nikakav napad. Ja poznajem sve američke operacije iznutra: oni su pronašli Bin Ladenov grob, iskopali njegovo tijelo, a svijetu ispričali priču o velikoj akciji i pogubljenju... Predstavili su sve kao svoju veliku pobjedu kako bi poreznim obveznicima dokazali da ne plaćaju ogromne svote novca uzalud", ispričao je Yashar.

Podsjetimo, Vašington je 2. maja prošle godine objavio kako je zloglasni vođa Al kaide ubijen u velikoj akciji američkih snaga sigurnosti u Pakistanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije