Svijet

Bivši albanski ministar umiješan u skandal s drogom?

Bivši albanski ministar umiješan u skandal s drogom?
Foto: Ilustracija | Bivši albanski ministar umešan u skandal s drogom?

TIRANA - Albanski tužioci tražili su danas od parlamenta da ukine imunitet poslaniku i bivšem ministru unutrašnjih poslova te zemlje Saimiru Tahiriju, kako bi mogli da ga ispitaju povodom optužbi o korupciji i trgovini drogom, sapštilo je tužilaštvo.

Rojters prenosi da ta mjera predstavlja udarac socijalističkoj vladi premijera Edija Rame imajući u vidu da je Tahiri, koji je bio ministar unutrašnjih poslova četiri godine do marta ove godine, predvodio napore za reformu policijskih snaga i da je u početku bio uspješan u prekidu proizvodnje kanabisa na jugu zemlje 2014. godine.

Tužioci navode da žele da ga ispitaju nakon što je ove nedjelje uhapšen u Italiji Albanac Moisi Habilaj, na osnovu optužbi u vezi sa drogom, prenosi Rojters.

Habilaj je u nizu telefonskih razgovora, koje je prisluškivala italijanska policija, a objavili italijanski i albanski mediji, rekao da je Tahiri redovno zarađivao veliku količinu novca od plaćanja droge.

U svoju odbranu, Tahiri je juče u parlamentu rekao da je pogriješio što je prodao svoj auto Habilaju, dalekom rođaku, ali je poricao bilo kakvu drugu vezu s njim.

On tvrdi da je žrtva lažnih informacija koje šire kriminalci.

Ranije danas, vlasti u Albaniji saopštile s da su uhapsile tri osobe i zaplijenile četiri metričke tone kanabisa.

Policijski zvaničnik Rebani Jaupi izjavio je da je droga zaplijenjena u kući u Valoni, na 150 kilometara jugozapadno od prestonice Tirane.

U saopštenju kancelarije Generalniog tužilaštva navodi se da je taj "značajan ulov" usledio nakon istrage koja je trajala godinu dana i da je u vezi sa nedavnim hapšenjem krijumčara drogom u obližnjoj Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije