Svijet

Bivši predsjednik Gambije ispraznio državnu kasu

Bivši predsjednik Gambije ispraznio državnu kasu
Bivši predsjednik Gambije ispraznio državnu kasu

BANDŽUL - Savjetnik novog predsjednika Gambije tvrdi da je bivši lider te zemlje Jahja Džameh posljednjih nedjelja na vlasti ispraznio državnu kasu, ukrao na milione dolara i čak avionom otpremio i luksuzna vozila.

Savjetnik Maj Ahmad Fati je to novinarima rekao u Senegalu, gdje novi predsjednik Adama Berou još uvijek čeka da se vrati kući, prenosi AP.

Fati je rekao da će se predsjednik "vratiti kući što je prije moguće".

Džameh je odnio sa sobom 11,4 miliona dolara, naveo je Fati, napominjući da je to ono što su dosad uspjeli da otkriju.

"Gambija je finansijski ojađena. Kase su bukvalno ispražnjene. Takvo je činjenično stanje. To je potvrđeno i u ministarstvu finansija i u Centralnoj banci Gambije", kazao je Fati.

Džameh je ranije u toku dana odletio iz gambijske prestonice Bandžula pošto je nakon silaska sa vlasti na kojoj je bio 22 godine riješio da ode u egzil.

Pozivajući se na očevice, Rojters prenosi da su vojne jednice zapadnoafričkih zemalja ušle u glavni grad Gambije u sklopu operacije dovođenja na vlast legalno izabranog predsjednika.

Autoritarni vođa Džameh preuzeo je vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela zemlje pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobijedio Berou.

Izabrani predsjednik Gambije Adama Berou položio je u četvrtak zakletvu na svečanosti u gambijskoj ambasadi u susjednom Senegalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije