Svijet

Bob Dilan optužen za poticanje mržnje zbog izjave o Hrvatima

Bob Dilan optužen za poticanje mržnje zbog izjave o Hrvatima
Bob Dilan optužen za poticanje mržnje zbog izjave o Hrvatima

ZAGREB/PARIZ - Američkog pjevača Boba Dilana francusko je pravosuđe optužilo za "uvredu" i "poticanje mržnje" protiv Hrvata zbog njegove izjave listu Rolling Stone u kojoj je Hrvate uporedio s nacistima, rekao je u ponedjeljak izvor iz pravosuđa, javile su agencije i mediji.

 Pjevač je saslušan i "optužen" prigodom njegova posjete Parizu sredinom studenog gdje je održao nekoliko koncerata a francuska ministrica kulture Aurelie Filipeti mu dodijelila orden Legije časti. Dilan je saslušan po tužbi Predstavničkog vijeća hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF) zbog njegovih izjava u razgovoru za časopis Rolling Stone od oktobra 2012. U tom je razgovoru, u kojem je bilo riječi o njegovom učešću u pokretu za prava crnaca, Dilan rekao da crnci mogu "osjetiti" rasiste, "baš kao Židovi naciste, a Srbi Hrvate". O slučaju će suditi 17. odjeljenje pariškog suda specijalizovano za medije. Ako sud utvrdi da je kriv suočit će se s globom i uslovnom kaznom, navodi Rojters. 

 Na upit agencije AFP predstavnik tvrtke Sony-BMG Music France, Dilanovog izdavača, rekao je da "ne zna ništa o tome". Odgovorni u CRICCF-u za sada nisu imali komentara, izvijestio je AFP. Britanski list The Guardian naveo je da je CRICCF, iako Francuska ima oštre zakone za govor mržnje, u svojoj izjavi rekao da traže samo ispriku.

"Nemamo ništa protiv časopisa Rolling Stone ili Boba Dilana kao pjevača. No ne možete hrvatske ratne zločince izjednačiti sa svim Hrvatima", izjavio je glavni sekretar CRICCF-a Vlatko Marić, naveo je list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije