Svijet

Bob Dol: SAD da pošalju tenkove u Ukrajinu

 Bob Dol: SAD da pošalju tenkove u Ukrajinu
Bob Dol: SAD da pošalju tenkove u Ukrajinu

VAŠINGTON - Nekadašnji kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država Bob Dol izjavio je danas da bi SAD trebalo u Ukrajinu da pošalju oružje, uključujući tenkove, kako bi pomogle toj zemlji da pruži otpor akcijama Rusije na svojoj teritoriji.

"Ima puno stvari koje možemo da uradimo. Mogli bismo siromašnim Ukrajincima da damo oružje", rekao je Dol u Kanzas Sitiju, prenosi agencija AP.

Dol, koga američki mediji opisuju kao političku ikonu Republikanske partije, ocijenio je i da američki predsjednik Barak Obama "nije snažan lider".

"Mislim da (ruski predsjednik Vladimir) Putin osjeća da Obama neće ništa da uradi tako da ima prilično 'odriješene' ruke", naveo je on.

Dol (90) je ocijenio da bi slanjem oružja Putinu bila poslana "snažna poruka".

"Mislim da bih, prije svega, poslao nešto tenkova i oružja kao pomoć ukrajinskom narodu. Putin bi shvatio da smo ozbiljni ", objasnio je on.

Bivši predsjednički kandidat je zaključio da je američka spoljna politika "prilično slaba".

On je rekao i da bi instalirao raketni odbrambeni sistem u Poljskoj.

AP podsjeća da je Obama obustavio poslednju fazu tog plana koji je imao podršku Varšave, a da se njegova administracija zalaže za manji, fazni sistem koji bi podrazumjevao postavljanje presretača raketa u Poljskoj 2018. godine.

Dolova karijera u Kongresu trajala je skoro 36 godina, a 11 godina je bio lider republikanaca u Senatu da bi se povukao sa tog položaja 1996. kako bi se kandidovao protiv bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije