Svijet

Bolničar iz Aušvica sposoban za suđenje

Bolničar iz Aušvica sposoban za suđenje
Bolničar iz Aušvica sposoban za suđenje

BERLIN - Sud u NJemačkoj odlučio je danas da može početi suđenje 95-godišnjem Nijemcu optuženom da je pomagao u ubistvima 3.681 osobe u nacističkom logoru smrti Aušvic-Birkenau.

Viši sud u Rostoku, na sjeveru NJemačke, saopštio je da je Hubert Z. sposoban za suđenje, čime je preinačena odluka nižestepenog suda, koji je smatrao da ovaj čovjek ne može da izdrži sudski proces.

Prezime optuženog nije objavljeno, u skladu sa njemačkim zakonom. On je služio kao narednik u nacističkoj SS jedinici u Aušvicu od oktobra 1943. do januara 1944. godine i radio kao logorski bolničar od 15. avgusta do 14. septembra 1944. godine, navodi se u dokumentima.

Tokom tog mjeseca u logor je stiglo najmanje 14 vozova sa deportovanim ljudima iz Grčke, Francuske, Austrije i Holandije, saopštilo je tužilaštvo.

Optuženom se ne stavlja na teret da je direktno umiješan u ubistva, nego da je bio upoznat sa dešavanjima u logoru i da se pridružio organizaciji koja je svjesno učestvovala u ubijanju više hiljada ljudi ili je to ubrzala.

NJemački sudovi uspostavili su presedan prema kojem lica koja su radila u nacističkim logorima smrti mogu biti proglašena krivim za pomaganje u ubistvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije