Svijet

Bombarder SAD letom iznad Južne Koreje demonstrirao snagu

Bombarder SAD letom iznad Južne Koreje demonstrirao snagu
Bombarder SAD letom iznad Južne Koreje demonstrirao snagu

SEUL - Moćni američki bombarder B-52 leteo je nisko danas iznad Južne Koreje, jasno demonstrirajući snagu u trenutku kada se produbljuju tenzije u stilu hladnog rata između američkog saveznika Seula i Pjongjanga, nakon što je Sjeverna Koreja izvela i četvrtu nuklearnu probu.

Bombarderu B-52, koji je kratko preletio iznad vazduhoplovne baze Osam, oko 70 kilometara južno od granice dve Koreje, pridružili su se južnokorejski lovac F-15 i američki lovac F-16, nakon čega se vratio u svoju bazu u Guamu, saopštila je američka vojska, a prenijele agencije.

Ova misija je izvedena "kao odgovor na nedavnu provokativnu akciju Sjeverne Koreje", saopštile su američke snage u Južnoj Koreji, javio je AFP.

"Ovo je bilo demonstriranje čvrste posvećenosti SAD našim saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu, kao i odbrani američke teritorije", saopštio je komandant američke Pacifičke komande Hari B. Haris, istakavši da je nuklearnom probom Sjeverna Koreja grubo prekršila svoje međunarodne obaveze, prenosi AP.

Bombarder B52 učestvovao je u zajedničkim godišnjim vojnim vježbama SAD i Južne Koreje koje su razbjesnile Pjongjang, ali su rijetko kada objavljivani njegovi letovi iznad Južne Koreje.

Posljednji put je takav let objavljen 2013, kada su SAD poslale par nuklearno sposobnih nevidljivih bombardera B-2 nad Južnom Korejom nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoju treću nuklearnu probu, a Pjongjang je tada odgovorio preteći nuklearnim napadom na SAD, podsjeća Rojters.

Sjeverna Koreja će protumačiti kao pretnju današnje preletanje bombardera sposobnog da koristi nuklearno oružje, a koji je fotoreporter AP video u vazduhoplovnoj bazi Osan nadomak Seula, ocjenjuje američka agencija.

Sjevernokorejski državni mediji za sada nisu reagovali na preletanje američkog bombardera.

Proba prve hidrogenske bombe koju je Pjongjang izveo u srijedu izazvala je međunarodu zabrinutost i podigla tenzija duž granice između dvije Koreje, mada američka vlada i eksperti za naoružanje sumnjaju da je riječ o hidrogenskoj bombi.

Sjevernokorejski lider Kim Džon-Un tvrdi da je u srijedu uspješno izvedena proba hidrogenske bombe, za koju kaže da je samoodbrambeni korak protiv američke pretnje nuklearnim ratom.

Dvije Koreje su u tehničkom stanju rata nakon što je njihov međusobni sukob, koji je trajao od 1950-1953. godine, okončan primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom, a SAD imaju oko 28.500 vojnika baziranih u Južnoj Koreji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije