Svijet

Bombardovanje nije oslabilo Islamsku državu

Bombardovanje nije oslabilo Islamsku državu
Bombardovanje nije oslabilo Islamsku državu

VAŠINGTON - Uprkos tome što je na borbu protiv Islamske države (IS) potrošeno više milijardi dolara i ubijeno preko 100.000 ekstremista, ova organizacija suštinski nije ništa slabija nego prije godinu dana kada su počeli vazdušni udari predvođeni SAD, zaključile su danas američke bezbjednosne agencije.

Vojna kampanja je, kako ocjenjuju, spriječiala kolaps Iraka i izvršila pritisak na ISIL u sjevernoj Siriji posebno na njenju proklamovanu prestonicu Raka, prenosi AP, ali situacija je generalno dospjela u ćorsokak.

Islamska država je i dalje dobro finansirana ekstremistička organizacija koja može da popuni svoje redove stranim džihadistima podjednako brzo kao što SAD mogu da ih eliminiše.

Pored toga, ISIL se u međuvremenu proširila na Libiju, Sinajsko poluostrvo i Avganistan.

Ocjene Centralne obavještajne agencije (CIA), Vojne obavještajne agencije (DIA) i drugih, protivriječe optimističkim izjavama generala Džona Alena, specijalnog izaslanika administracije američkog predsjednika Baraka Obame u Aspenu prošle nedjelje "da ISIL gubi" u Iraku i Siriji.

"Nismo primjetili značjanjije opadanje broja njihovih pripadnika,"izjavio je jedan vojni funkcioner navodeći obavještajne procjene po kojima ova organiacija broji između 20,000 i 30,000 ljudi, isto kao u avgustu prošle godine, kada su počeli vazdušni napadi.

Analitičari smatraju da bi u situaciji kada je američkim vojnicima zabranjeno da vode kopnenu borbu mogle proći decenije prije nego što se razbiju uporišta Islamske držve, ali administracija je čvrsto rešena da ne šalje kopnene jedinice u borbu, navodi AP.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije