Svijet

Borbe u kampusu i dalje traju, najmanje 10 mrtvih

Borbe u kampusu i dalje traju, najmanje 10 mrtvih
Borbe u kampusu i dalje traju, najmanje 10 mrtvih

NAJROBI - U napadu maskiranih napadača na univerzitet u Garisi na istoku Kenije, prema posljednjim informacijama, ubijeno je najmanje 10, a ranjeno više desetina osoba.

Policija javlja kako se trenutno odvijaju sukobi unutar univerziteta. U vrijeme napada u univerzitetskom kampusu nalazile su se stotine studenata, prenosi CNN.

Iz zgrade univerziteta, koju su okružili pripadnici policije i vojske, mogu su se čuti pucnji i ekplozije, prenio je AP, pozivajući se na policijske izvore.

Islamisti iz somalijske grupe Al šebab preuzeli su odgovornost za napad na kenijski univerzitetski kompleks.

Kenijska Nacionalna policijska služba je saopštila da su naoružani napadači upali u kampus pucajući najprije u čuvare, nakon čega je došlo do žestoke razmjene vatre sa policajcima koji obezbjeđuju studentske hostele, ali su napadači ipak uspjeli da uđu u univerzitetski kompleks.

Očevici su rekli lokalnim medijima da su napadači upali u džamiju univerziteta u vrijeme jutarnje molitve.

Iz jedne od zgrada u okviru kompleksa izlazi dim, navode očevici.

Garisa, koja se nalazi 150 kilometara od granice sa Somalijom, naseljena je velikim brojem kenijskih Somalaca, podsjeća Bi-Bi-Si.

Somalijska islamistička grupa al-Šabab ranije je organizovala više napada u Garisi i širom Kenije, počev od 2011, ukljućujući najpogubniji napad na tržni centar "Vestgejt" u prestonici Najrobiju 2013. godine, kada je ubijeno 67 ljudi.

Oni su organizovali napade kao odmazdu zbog toga što je Kenija slala svoje vojnike u susjednu Somaliju.

Al-Šabab se bori za stvaranje islamske države u Somaliji, a i SAD i Velika Britanija su zabranile ovu organizaciju kao terorističku grupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije