Svijet

Božić u Australiji: Požar uništio više od 100 kuća

Božić u Australiji: Požar uništio više od 100 kuća
Božić u Australiji: Požar uništio više od 100 kuća

VIKTORIA - Više od stotinu kuća je uništeno je u petak u velikom požaru koji je zahvatio popularnu turističku regiju Great Ocean Road u jugoistočnoj australskoj državi Viktoria, primoravši hiljade stanovnika na evakuaciju.

Pad temperatura i blaže padavine u subotu smanjile su intenzitet požara pomenutoj regiji, ali vlasti upozoravaju da bi on mogao nastaviti širiti se i dalje.

Zasad nema izvještaja o mogućim žrtvama u požaru, istakao je komesar za upravljanje vanrednim situacijama savezne države Victorije Kreig Lapslej.

"Treba biti ponosan i reći da su ljudi sa nama, da su izbjegli požar koji je imao svaki potencijal da bude ubica", kazao je Lapslej.

Više stotina vatrogasaca provelo je Božić boreći se s požarom koji je izazvao udar groma.

Požar je uništio 116 stambenih jedinica u mjestima Wye River i Speration Creek, većinom privatne vikendice i primorske resorte, navodi Lapsley.

Ekipe vatrogasaca uspjele su uspostaviti kontrolu nad vatrenom stihijom u dijelu slikovite turističke regije koja se nalazi duž obale okeana 145 kilometara jugozapadno od Melbournea.

Uslijed visokih temperatura zraka savezna država Victoria se danima suočava s valom visokih temperatura, jakim vjetrovima i učestalim šumskim požarima. U pojedinim australskim gradovima zabilježena je temperatura veća od 45 stepeni Celzijusa.

Destruktivni požari su česta pojava u većem dijelu Australije tokom ljeta na sjevernoj hemisferi. 2009. godine je uslijed vatrene stihije u Victoriji život izgubilo 173 osoba dok je više od 2.000 stambenih objekata uništeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije