Svijet

Bračni par ubio 800 ljudi

Bračni par ubio 800 ljudi
Bračni par ubio 800 ljudi

MANILA - Oni su muž i žena, a iza njih je skoro 800 ubistava. Par poznat samo kao ‘Ace’ i ‘Sheila’, vodi jednu od osvetničkih grupa koja djeluje kao produžena ruka filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea koji je prije nekog vremena objavio krvavi rat protiv droge na ulicama svoje zemlje.

Ace i Sheila za metu imaju dilere droge i narkomane, a za svako ubistvo dobiju 100 dolara. Oni tvrde da je grupa na čijem čelu se oni nalaze zaslužna za petinu ubistava koja su dosad ‘odrađena’ na ulicama Filipina u ratu protiv droge.

Policija plaća za ubistva

Kažu da redovno primaju pozive od poznatog policijskog službenika s imenima i fotografijom nekog dilera ili narkomana. Od tog trenutka imaju tri dana da izvrše ubistvo. Pravilo je samo jedno – ne postavljaju nikakva pitanja.

Planiranje svakog ubistva traje otprilike jedan dan, kako bi metu uspjeli locirati, izolvati i potom dovršiti posao. ‘Mi ne pucamo u njih samo jednom. Pobrinemo se da su sigurno mrtvi’, rekli su u intervjuu za Dateline. Ovog posla se se uhvatili, kažu, jer je to bio jedini način za bolju zaradu u zemlji u kojoj prosječna plata iznosi oko 600 KM. ‘Od početka smo znali da je ovo vrlo riskantno, ali ako neću raditi ovo velika je šansa da neću moći ni prehraniti porodicu. Bolje da nastavim sa svime. Ako u jednom trenu kažem ne, zamjeriću se šefu, a onda bih i ja mogao biti ubijen. Zato samo slijedim zapovijedi’, kaže Ace.

Oni moraju umrijeti’

Dodaju da osjećaju veliku krivicu zbog posla kojim se bave, ali da će se nastaviti time baviti kako i sami ne bi završili u lokvi krvi. ‘Govorim si da je osoba koju sam ubila bila grozna i da bi na hiljade života bilo uništeno ako je ne ubijem. Zato mora umrijeti, a to nije moja krivica. Nismo učinili ništa loše. Da je bio dobra osoba ne bi bio u ovoj situaciji’, kaže Sheila.

U prvih 100 dana mandata kontroverznog filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, koji je obećao da će se riješiti 100.000 dilera droge, u toj je zemlji ubijeno 3700 osoba. Duterte je zbog svog plana dobio nadimak ‘Punisher’. ‘Adolf Hitler pobio je tri miliona Jevreja. Mi imamo tri miliona ovisnika o drogama. Bio bih sretan da ih pobijem’, rekao je kontroverzni predsjednik.

(net.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije