Svijet

Brazil: "Pobijedićemo taj virus, Olimpijske igre se moraju održati'"

Brazil: "Pobijedićemo taj virus, Olimpijske igre se moraju održati'"
Brazil: "Pobijedićemo taj virus, Olimpijske igre se moraju održati'"

Brazilske vlasti angažovale su čak 220 hiljada vojnika u borbi protiv komaraca koji prenose zika virus i zbog kojeg je pod znakom pitanja čak i održavanje Olimpijskih igara u avgustu u Rio de Janeiru.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff izjavila je da "zika virus neće ugroziti Olimpijske igre jer će Brazil do avgusta ostvariti značajne rezultate u borbi protiv komaraca". Ona je kazala da je potpisala ukaza kojem se angažuje 220 hiljada vojnika u borbi protiv virusa, a oni će posjetiti tri miliona domova, i dijeliti letke u kojima se objašnjava kako se najdjelotvornije boriti protiv komaraca, prenosnika virusa.

"Brazil je dobio bitku protiv virusa žute groznice, a pobijediće i zika virus", kazala je Rousseff.

Zasad ne postoji lijek niti vakcina protiv virusa čiji se simptomi pojavljuju 12 dana nakon uboda komarca. Virus zika pojavio se 1947. godine u šumama Ugande, dosad je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, ali se do prošle godine nije smatralo da može izazvati ozbiljnije posljedice. Međutim, ove godine se proširio na područje cijele Amerike osim Kanade i Čilea, a naučnici vjeruju da je mutirao.

Zika: više od 31.000 slučajeva u Kolumbiji, od kojih 5013 trudnica

Više od 31.555 slučajeva oboljenja od Zika virusa, među kojima 5013 trudnica, potvrđeno je u Kolumbiji, prema posljednjim službenim podacima koje je u subotu objavila druga najpogođenija zemlja nakon Brazila.

Od ukupnog broja slučajeva, 66,1 odsto su žene od koji 5013 potvrđenih slučajeva kod trudnica.

Zika virus se prenosi ubodom zaraženog komarca roda Aedes, uglavnom sa bolesnika i izaziva simptome poput gripe. Sumnja se da kod trudnih žena dovodi do teške deformacije fetusa, mikrocefalije.

U petak je kolumbijsko ministarstvo zdravlja najavilo dolazak delegacijhe od pet predstavnika iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, američke vladine agencije bazirane u Atlanti, koji će istraživati virus.

Vlasti predviđaju više od 600.000 zaraženih ove godine i oko 500 slučajeva mikrocefalije, takođe su preporučile ženama da odgode trudnoću za 6 do 8 mjeseci.

U Brazilu je već zaraženo više od 1,5 miliona ljudi.

(N.N/Jutarnjilist)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije