Svijet

Brexit pokrenuo Evropu: Ko je sljedeći?

Brexit pokrenuo Evropu: Ko je sljedeći?
Brexit pokrenuo Evropu: Ko je sljedeći?

LONDON - Upotreba kovanice nastale od engleske riječi izlazak "egzit" počela je s Gregzitom - dugo najavljivanim, ali nikad realizovanim izlaskom Grčke iz zone evra.

Nakon toga rođen je Bregzit, koji označava dobrovoljni potpuni odlazak Velike Britanije iz EU.

Kovanicu u čijem sastavu je "egzit" (exit) skovala su dvojica ekonomista iz američkog finansijskog giganta "Siti grup" u februaru 2012. godine, kako bi opisali moguć odlazak Grčke iz zone jedinstvene evropske valute.

Riječ, sada međutim, ima svoj život na društenim mrežama, gdje evroskeptici širom kontinenta sve glasnije traže svoj referendum o članstvu u EU, navodi AFP.

Tako se pojavio "Fregzit" (Frexit) kada je liderka francuske krajnje desnice Marin Ll Pen pozvala na izlazak Francuske iz Evropske unije ubzro po objavljivanju rezultata britanskog referenduma.

"Pobjeda za slobodu! Kao što godinama tražim, sada moramo da imamo isti referendum u Francuskoj i zemljama EU", objavila je ona na Twittteru.

"Negzit" (Nexit) se začuo u Holandiji.

"Sada je red na nas", uzviknuo je Gert Vilders, lider antiislamske krajnje desničarske Partije slobode u Holandiji nakon britanske odluke o izlasku iz EU.

On je obećao da će organizovati referendum o "Negzitu", što je i glavna tema izborne kampanje njegove stranke.

"Austegzit" (Oexit) - ideja o izlasku Austrije iz EU dobija na podršci od kada je lider krajnje desnice Norbert Hofer za dlaku izgubio na predsjedničkim izborima u junu.

Kao alternativni naziv predlaže se "Autstrija" (Outstria).

"Švegzit" (Swexit) - ideju izlaska Švedske iz EU pokrenuli su krajnje desničarske švedske demokrate, a prema anketama javnog mnjenja napuštanje EU podržava 31 odsto ljudi.

Izlazak Finske iz EU mogao bi da označi pojam "Figzit" (Fixit), a Danske "Degzit" (Dexit).

Taj termin već se pojavio u danskim medijima kada je populistička Danska narodna partija pozvala na ponovno pregovaranje o svojim sporazumima s EU.

Termin "Džeregzit" (Gerxit) se pojavio u medijima na francuskom i engleskom govornom području za izlazak Njemačke iz EU, ali ideja koju on označava ima malo plodno tlo u Njemačkoj.

"Italegzit" (Italexit) takođe nema uporište u samoj Italiji, jednoj od zemalja osnivača EU, osim među pristalicama najpoznatijeg desničara u zemlji Matea Salvinija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije