Svijet

Brisel: Vanredni sastanak o izbjegličkoj krizi 14. septembra

Brisel: Vanredni sastanak o izbjegličkoj krizi 14. septembra
Brisel: Vanredni sastanak o izbjegličkoj krizi 14. septembra

LUKSEMBURG - Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa EU održaće vanredni sastanak 14. septembra u Briselu o eskalaciji krize sa migrantima, saopšteno je danas iz luksemburškog predsjedništva EU.

"Situacija sa migrantima izvan i unutar EU nedavno je dobila obim bez presedana. Kako bi procijenili situaciju na terenu, preduzeli političke akcije i razgovarali o novim koracima za jačanje evropskog odgovora ministar za imigraciju i azil iz Luksemburga Žan Aselborn donio je odluku o vanrednom sastanku", navodi se u saopštenju evropskog predsjedništva.

Njemačka, Francuska i Britanija uputile su nešto ranije zajednički poziv za hitni sastanak ministara unutrašnjih poslova EU i pravosuđa kako bi se pronašle konkretne mjere sa eskalirajućom krizom sa migrantima.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja ove tri zemlje "zatražile su od evropskog predsjedništva Luksemburga da u naredne tri sedmice organizuje vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa radi pronalaženja konkretnih koraka o krizi".

Poziv je upućen nakon sastanka njemačkog ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Majcera, britanskog ministra unutrašnjih poslova Tereze Mej i francuskog ministra unutrašnjih poslova Bernara Kazeneva na marginama susreta sa njihovim evropskim kolegama u Parizu.

Ministri su naglasili "potrebu za preduzimanje hitne akcije za rješavanja izazova proizašlog iz priliva migranata".

Majcer, Mejova i Fabijus uputili su i hitan poziv za otvaranje prijemnih centara u Italiji i Grčkoj kako bi bili registrovani novi dolasci migranta i za ustanovljavanje zajedničke liste EU sa "bezbjednim zemljama porijekla".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije