Svijet

Brisel mogao biti još krvaviji

Brisel mogao biti još krvaviji
Brisel mogao biti još krvaviji

BRISEL - Belgijska policija sve svoje kapacitete preusmjerila je na pronalazak teroriste Nadžima Lahrauija (25), koji je etiketiran kao prvoosumnjičeni za prekjučerašnje briselsko krvoproliće, tokom kojeg je poginula najmanje 31 osoba, a broj ranjenih popeo se na oko 260.

On je u ponedjeljak na aerodromu u Briselu bio sa još dvojicom bombaša, od kojih je jedan identifikovan kao Brahim el Bakraui, koji se raznio, dok identitet drugog zasad nije poznat. Četvrti u lancu je Brahimov brat Halid el Bakraui, koji je izveo napad na metro stanici, gdje je i poginuo.

Tragedija o kojoj bruji svijet umalo je bila još veća, ali je srećom zakazala bomba Lahrauija, koja je sadržavala najjači eksploziv, te je on pobjegao i do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije uhapšen, iako se bila pojavila informacija da je uhvaćen dok je čekao narudžbinu u jednoj piceriji.

"Ostavio je torbu s eksplozivom i potom otišao prije samih eksplozija", izjavio je Frederik van Leuv, belgijski državni tužilac.

Pritom, kobnog dana teroristi su pozvali taksi službu da ih odveze do aerodroma, zahtijevajući kombi, ali je na njihovu adresu došlo pogrešno vozilo, tako da su napadači morali da ponesu samo dio eksploziva.

Van Leuv kaže da je zahvaljujući informacijama taksiste, koji je prevozio teroriste, policija u stanu odakle su krenuli pronašla još 15 kilograma eksploziva, hemikalija i eksera spremnih za samoubilačke pojaseve.

Ulice srca Evrope, gdje je opsadno stanje, i juče su bile krcate policajcima koji motre svaki sumnjiv korak, a identična situacija je i u ostalim dijelovima zemlje u kojoj je danas drugi dan trodnevne žalosti.

Dok se očekivao epilog potrage za Lahrauijem, na računaru, koji je pronađen u kanti za otpatke na ulici u briselskoj opštini Šarbek, nađena je oproštajna poruka koju je ostavio Brahim el Bakraui.

"Ne znam šta da radim. U bijegu sam, policija me svugdje traži. Ako se predam, završiću u ćeliji", napisao je terorista u poruci, ali se ne zna kada.

Brahim se, kako se vjeruje, plašio da će završiti u ćeliji nedavno uhapšenog Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za prošlogodišnje parisko krvoproliće, a koji je prijatelj bjegunca Lahrauija.

Lahraui je, po dosadašnjim informacijama, džihadista koji je organizovao grupe terorista koji su izvršili pokolj 13. novembra u Parizu. Sa dvojicom saučesnika, on je prekjuče na briselski aerodrom došao taksijem.

"Bombe su bile u prtljagu, koji su stavili na kolica. Dvije su eksplodirale, ali se treći napadač uspaničio i ta bomba nije eksplodirala", rekao je Fransis Vermeiren, gradonačelnik Zaventema, gdje se nalazi aerodrom.

Lahraui, za kojeg se vjeruje da je osmislio specijalne bombe s ekserima, korištene prekjuče u Briselu, bio je blizak s Abdeslamom. Svi oni su bliski Islamskoj državi (IS), koja je preuzela odgovornost za napade u Briselu, a potom je u Siriji dijelila djeci slatkiše slaveći "uspjeh" ovog napada.

Adelma Tapia Ruiz prva je identifikovana žrtva napada na aerodromu u Briselu, a njen suprug i kćerke bliznakinje su izbjegli smrt. Tokom drame u srcu Evrope izdvojilo se herojstvo nosača prtljaga Alfonsa Jule, koji je izvlačio ljude na sigurno nakon eksplozije, i spasio ih je bar sedmoro.

Među žrtvama ima i Amerikanaca, zbog čega u Brisel stiže i FBI, a niko od bh. građana nije povrijeđen, iako ih je nekoliko bilo na aerodromu.

"Ambasada BiH organizovaće prevoz za deset državljana BiH koji moraju da otputuju iz Brisela", kaže Draško Aćimović, ambasador BiH u Briselu.

Istovremeno, pojavljuju se problemi i na drugim aerodromima, uključujući onaj u Tuluzu u Francuskoj, koji je juče bio evakuisan, a u pripravnosti je bio i belgijski aerodrom "Šarlroa" nakon što je primijećeno sumnjivo vozilo.

Dok bh. građani pokušavaju da dođu u BiH, bh. džihadistički portal "Vijesti ummeta" najavljuje da će ono što slijedi biti "još žešće i gorčije".

Delegacija EU u BiH najoštrije je osudila bombaške napade u Briselu.

Istovremeno, irački obavještajni zvaničnici tvrde da su imali informacije o tome da je IS planirala napade u Evropi za dva mjeseca, te da dio tog plana nije bio Brisel, ali da je on "uvršten" zbog hapšenja Abdeslama.

Nedugo zatim objavljeno je da je njemačka policija uhapsila tri osobe sa Kosova, osumnjičene za moguću povezanost s ekstremističkom mrežom, ali je i pokrenuta istraga o tome da li su planirali da izvedu neki napad.

Belgijanci su juče minutom ćutnje odali počast žrtvama, za koje je i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo predvodio molitvu hiljada ljudi.

"Bili smo svjesni da  će se ovo desiti"

Eldin Hadžialijagić, bh. državljanin porijeklom iz Šamca s adresom u Briselu, rekao je da je pod velikim uticajem svih događaja u ovom gradu, te da prevladavaju strah, nevjerica i neizvjesnost.

"Svi smo bili svjesni da će doći do toga jednog dana. I evo, desilo se", naveo je Hadžialijagić u izjavi za "Nezavisne".

On je dodao da je vojska i juče bila na ulicama, a pojačane su i kontrole u gradskom prevozu, s tim što rade institucije, ali on, kao i mnogi ostali roditelji, iz predostrožnosti svoju djecu juče nije vodio u školu.

Profili terorista

Nadžim Lahraui

• Rođen je 18. maja 1991. godine u Belgiji i bio je poznat policiji kao fanatik Islamske države.

• Prije tri godine bio je u Siriji, ali je uspio da se vrati u Evropu s novim identitetom, te je pod lažnim imenom iznajmio stan u Briselu.

• Njegov DNK pronađen je u kućama koje su koristili teroristi odgovorni za prošlogodišnje napade u Parizu.

• Izradio je bombe za napad na Pariz, a sumnja se da je osmislio i specijalne bombe s ekserima, korištene prekjuče u Briselu.

• On je u septembru prošle godine putovao u Mađarsku sa Salahom Abdeslamom, glavnim osumnjičenim za napade u Parizu.

Braća El Bakraui

• Brahim el Bakraui se raznio na aerodromu u Briselu, a njegov brat Halid je izveo napad na metro stanici, gdje je i poginuo.

• Odranije su poznati policiji zbog zločina koji nisu povezani s terorizmom.

• Halid i Brahim el Bakraui najvjerovatnije su koristili lažna imena.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije