Svijet

Brisel osuđuje najavu Moskve o priznavanju izbora u Donbasu

Brisel osuđuje najavu Moskve o priznavanju izbora u Donbasu
Brisel osuđuje najavu Moskve o priznavanju izbora u Donbasu

BRISEL - EU je danas osudila izraženu namjeru Rusije da prizna izbore, koje će 2. novembra organizovati profederalne snage na istoku Ukrajine.

 "Osuđujemo komentare ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o namjeri Rusije da prizna rezultate izbora", navodi se u saopštenju iz Brisela i ocjenjuje da će time biti narušen mirovni dogovor postignut u septembru i napori da se pronađe političko rješenje za sukobe.

Šef ruske diplomatije Lavrov izjavio je juče da Rusija izražava nadu da će izbori u Donjeckoj Narodnoj Republici /DNR/ i Luganskoj Narodnoj Republici /LNR/ biti održani i da će priznati njihove rezultate.

Sredinom aprila ove godine, ukrajinske oružane snage pokrenule su operaciju na jugoistoku Ukrajine zbog odbijanja lokalnog stanovništa da prizna nove vlasti u Ukrajini.

Dogovor o prekidu vatre potpisan je 5. septembra tokom trilateralnog sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu, koja se ponovo sastala 19. septembra radi postizanja saglasnosti o dodatnim detaljima za sprovođenje prekida vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije