Svijet

Britanija na prve borbene linije uskoro šalje i žene

Britanija na prve borbene linije uskoro šalje i žene
Britanija na prve borbene linije uskoro šalje i žene

LONDON - Britanija bi mogla da od 2016. ženama dozvoli da učestvuju u borbenim operacijama koje se protiv neprijatelja vode iz blizine, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Britanska vojska trenutno ženama dozvoljava da služe na prvoj liniji fronta, ali ne i da uđu u sastave jedinica čiji je zadatak uključenje u borbu i likvidacija neprijatelja.

SAD, Australija i Kanada su među zemljama koje su već dozvolile ženama učešće u ovakvim borbama.

Britansko Ministarstvo odbrane navodi da su žene korak bliže da im bude omogućeno da se uključe u ovakve borbe nakon što je revizijom utvrđeno da mješovite grupacije ne narušavaju vojnu koheziju.

Međutim, ističe se da su neophodna dodatna istraživanja prije nego što bude dato zeleno svjetlo za njihovu ulogu u borbenim operacijama.

Istraživanje će biti usmjereno na proučavanje psihofizičkih zahtjeva za uloge u borbi iz blizine i uticaja na zdravlje žena.

"Nadam se da ćemo, nakon dodatnog rada na režimima obuke i upotrebe opreme, borbene uloge dodijeliti i ženama 2016", navodi se u saopštenju britanskog ministra odbrane Majkla Falona, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije