Svijet

Britanija udvostručuje izdvajanja za Zapadni Balkan

Britanija udvostručuje izdvajanja za Zapadni Balkan
Foto: Tanjug | Britanija udvostručuje izdvajanja za Zapadni Balkan

LONDON - Velika Britanija, domaćin samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, gotovo je udvostručila sredstva za Zapadni Balkan na 80 miliona funti (90 miliona evra) i pojačava bezbjednosno osoblje u regionu s ciljem borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da, iako će Britanija 2019. napustiti EU, britanska vlada tim potezom, koji uključuje unapređenje mogućnosti Zapadnog Balkana u borbi protiv sajber opasnosti i produženje prisustva panbalkanskih Strateških rezervnih snaga (SRF), pokazuje da ostaje opredijeljena za stabilnost regiona.

"Istorija je pokazala da stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan znači stabilniju i bezbjedniju Evropu", navela je Mejova u saopštenju pred samit premijera Zapadnog Balkana i nekih evropskih lidera u Londonu u okviru Berlinskog procesa.

Velika Britanija će iz fonda za sukobe, bezbjednost i stabilnost za period 2020/21. izdvojiti 80 miliona funti, dok je za 2018/19. izdvojila 41 milion, prenio je briselski portal "EURACTIV.com".

Zvanični London se nada da će udvostručavanjem britanskog osoblja koje radi na Zapadnom Balkanu na pitanjima bezbjednosti smanjiti kriminal povezan s drogom u Britaniji i ojačati mogućnosti regiona da odgovori na organizovani kriminal i nasilni ekstremizam.

Dodaje se da su organizovane kriminalne grupe iz zemalja Zapadnog Balkana, poput Albanije, veoma prisutne u Velikoj Britaniji.

Kako se navodi, jedna kriminalna grupa unese u Veliku Britaniju, prema procjenama, u proseku 8.000 kilograma kokaina čija je vrijednost na ulici procenjena na 800 miliona funti.

Među predviđenim mjerama je i pokretanje Balkanske opservatorije za organizovani kriminal zajedno s vladama Austrije i Norveške.

Navodi se i da će milion funti biti izdvojeno za obuku i savjetovanje po pitanju sajber kriminala širom regiona, uključujući za direktnu podršku "timovima za hitne akcije na kompjuterima" u Srbiji i Crnoj Gori i razmjenu informacija između zvaničnika zaduženih za sajber kriminal.

Zajednička deklaracija napisana je na principima razmjene informacija koji će pomoći agencijama za sprovođenje zakona u regionu da mnogo lakše dijele informacije u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma.

Zemlje regiona će se obavezati na konkretne akcije u borbi protiv korupcije dok će mandat panbalkanskih SRF biti produžen do kraja 2019.godine.

Još milion funti namijenjeno je za probleme nasljeđa iz prošlosti u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije